Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kotlety Mielone z Kaszą i Surówką z Czerwonej Kapusty, Marchewki i Jabłka - Klasyczny Przepis na Domowy Obiad

 

Kotlety Mielone z Kaszą Jęczmienną i Surówką z Czerwonej Kapusty, Marchewki i Jabłka - Klasyczny Przepis na Domowy Obiad
Kotlety mielone z kaszą.

Przepis na pyszny, domowy obiad: kotlety mielone z kaszą jęczmienną i zrumienioną cebulką oraz surówka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka. Prosty i smaczny sposób na klasyczny, sycący posiłek, idealny na rodzinny obiad.


Kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cebulę podsmaż na złocisty kolor na małej ilości oleju.
  2. Mieszanie składników: W dużej misce wymieszaj mielone mięso, podsmażoną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i mleko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Formowanie kotletów: Uformuj z mięsa kotlety o jednakowej wielkości.
  4. Smażenie: Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i dobrze usmażone.

Kasza jęczmienna z zrumienioną cebulką

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej)
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Gotowanie kaszy: Kaszę jęczmienną przepłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z odrobiną soli. Dodaj kaszę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż wchłonie całą wodę.
  2. Zrumienienie cebuli: Cebule obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie złocista i miękka.
  3. Połączenie: Po ugotowaniu, wymieszaj kaszę z zrumienioną cebulką.

Surówka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie warzyw: Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Mieszanie składników: W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i jabłko. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Podanie:

Na talerzu umieść porcję kotletów mielonych, obok podaj kaszę jęczmienną z zrumienioną cebulką oraz porcję surówki z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka. Całość możesz udekorować świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Ten zestaw obiadowy jest pełen smaku i tekstury, łącząc soczyste kotlety mielone, aromatyczną kaszę z cebulką oraz świeżą i chrupiącą surówkę. Idealny na rodzinny obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger