poniedziałek, 16 lutego 2015



DOMOWY MAKARON a'la GORDON RAMSAY

 

       Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy makaron, który został przygotowany według przepisu Gordona Ramsay'a. Z tego przepisu wychodzi całkiem sporo ciasta na makaron. Jeżeli nie zużyjemy wszystkiego od razu, ciasto na makaron możemy zamrozić lub do kilku dni przechować w lodówce (szczelnie zawinięte ).

        Moim zdaniem taki domowy makaron smakuje o niebo lepiej niż ten zakupiony w sklepie. Przygotujcie sobie od razu większą ilość, tak aby w każdej chwili mieć pod ręką swój domowy, prawdziwy makaron. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
na około 900g makaronu
  • 550g zwykłej mąki (w przepisie polecana włoska mąka na makaron )
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 świeże jajka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki na makaron wkładamy do miski robota kuchennego, wyrabiamy w nim ciasto, aż będzie przypominać grube okruchy .

Krok 2.
Zawartość miski wysypujemy na posypaną mąką stolnicę i zagarniamy całość w kulę. Ciasto zagniatamy, aż stanie się gładkie i miękkie oraz przestanie się lepić. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło.

Krok 3.
Następnie od ciasta odrywamy kawałek wielkości kiwi (pozostała część ma być dokładnie zawinięta, aby ciasto nie wyschło), rozwałkowujemy na kształt prostokąta grubości 5mm.

Krok 4.
Maszynkę do makaronu nastawiamy na największą grubość, przepuszczamy płat ciasta 2-3 razy. Zmieniamy ustawienie o jeden stopień i ponownie przepuszczamy ciasto. Robimy tak, aż do uzyskania najcieńszej grubości - za każdym razem przestawiamy maszynkę o jeden stopień. Dzięki temu ciasto będzie coraz gładsze i elastyczne.

Kiedy dojdziemy do ostatniego stopnia, ciasto jest już gotowe do krojenia, kształtowania i nadziewania.

Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.

Rada szefa:   
"Na ravioli lub tortellini wykrój pożądany kształt z płatów ciasta. Gdy chcesz zrobić tagliatelle, przed krojeniem poczekaj 10 minut, żeby płaty ciasta podeschły - powieś je na suszarce, by umożliwić dostęp powietrza z każdej strony.
W tym czasie załóż na maszynkę końcówkę do tagliatelle. Przepuść płaty ciasta przez maszynkę, starając się oddzielać wychodzące kluski. Gotowe tagliatelle przekładaj na tacę, zawijając je w gniazda."


Smacznego :) 

Polecam również inne przepisy na domowe wyroby >>>
 
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 16, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania