wtorek, 12 maja 2015





POTRAWY Z GRILLA -MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI



Moi Drodzy,

myślę, że sezon grillowy, u większości z Was, już otwarty :)

W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka wspaniałych przepisów na potrawy z grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami.


Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)

 

Polecam!

 

 MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI


Czas marynowania : 3,5 - 4h
Czas przygotowania : 1h

SKŁADNIKI:

  • 8 łyżek oleju sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 łyżeczka  otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 steki z kością w kształcie litery T po około 650g każdy
  • 500g cukinii
  • 500g pomidorów
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy  otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy.

Krok 2.
Steki myjemy, wycieramy do sucha, tłuste części kilkakrotnie nacinamy ostrym nożem - mięso układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą - marynujemy pod przykryciem przez 3-4 h w temperaturze pokojowej ( w tym czasie jeden raz przewracamy mięso na drugą stronę).

Krok 3.
Po marynowaniu steki wyjmujemy, osączamy z marynaty.

Krok 4.
Cukinię myjemy - kroimy w plastry grubości palca, wkładamy do marynaty na około 20 minut.

Krok 5.
Pomidory myjemy, klinowato wycinamy nasady szypułek, w powstałe otworki nasypujemy sól, pieprz oraz oregano, skrapiamy oliwą z oliwek.

Krok 6.
Plastry cukinii wyjmujemy z marynaty, osączamy następnie wraz z pomidorami układamy na aluminiowych tackach do grillowania.

Krok 7.
Steki pieczemy z jednej strony przez 12-14 minut, ustawiamy tackę aluminiową z warzywami, odwracamy steki i pieczemy przez kolejne 12-14 minut (w tym czasie przewracamy na drugą stronę plastry cukinii).

świetnym dodatkiem do tego dania są grillowane kolby kukurydzy z różnymi rodzajami masełek ziołowych.

Smacznego :)




* zdjęcie dzięki uprzejmości amenic181 z FreeDigitalPhotos.net

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, maja 12, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE