wtorek, 12 maja 2015





POTRAWY Z GRILLA -MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI



Moi Drodzy,

myślę, że sezon grillowy, u większości z Was, już otwarty :)

W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka wspaniałych przepisów na potrawy z grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami.


Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)

 

Polecam!

 

 MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI


Czas marynowania : 3,5 - 4h
Czas przygotowania : 1h

SKŁADNIKI:

  • 8 łyżek oleju sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 łyżeczka  otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 steki z kością w kształcie litery T po około 650g każdy
  • 500g cukinii
  • 500g pomidorów
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy  otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy.

Krok 2.
Steki myjemy, wycieramy do sucha, tłuste części kilkakrotnie nacinamy ostrym nożem - mięso układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą - marynujemy pod przykryciem przez 3-4 h w temperaturze pokojowej ( w tym czasie jeden raz przewracamy mięso na drugą stronę).

Krok 3.
Po marynowaniu steki wyjmujemy, osączamy z marynaty.

Krok 4.
Cukinię myjemy - kroimy w plastry grubości palca, wkładamy do marynaty na około 20 minut.

Krok 5.
Pomidory myjemy, klinowato wycinamy nasady szypułek, w powstałe otworki nasypujemy sól, pieprz oraz oregano, skrapiamy oliwą z oliwek.

Krok 6.
Plastry cukinii wyjmujemy z marynaty, osączamy następnie wraz z pomidorami układamy na aluminiowych tackach do grillowania.

Krok 7.
Steki pieczemy z jednej strony przez 12-14 minut, ustawiamy tackę aluminiową z warzywami, odwracamy steki i pieczemy przez kolejne 12-14 minut (w tym czasie przewracamy na drugą stronę plastry cukinii).

świetnym dodatkiem do tego dania są grillowane kolby kukurydzy z różnymi rodzajami masełek ziołowych.

Smacznego :)




* zdjęcie dzięki uprzejmości amenic181 z FreeDigitalPhotos.net

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, maja 12, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania