poniedziałek, 17 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI W KECZUPIE


Moi Drodzy, przedstawiam Wam kolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują  jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soli niejodowanej
 ZALEWA:
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • około 700g keczupu
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy oraz wyparzamy (zardzewiałe oraz uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).

Krok 2.
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, na ćwiartki lub na inne dowolne kawałki (w zależności jak lubimy). Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Ogórki raz cebulę mieszamy razem, zasypujemy solą i odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok.

Krok 3.
W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło.

Krok 4.
Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę.

Krok 5.
Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy:
- w garnku z wodą 15 minut od chwili zawrzenia wody;
- w piekarniku 25 minut w 120 stopniach (nie wkładamy słoików do gorącego piekarnika, ponieważ mogą popękać). Czas pasteryzacji liczymy od chwili uzyskania w piekarniku pożądanej temperatury.

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy, układamy na czystej ściereczce do góry dnem, czekamy, aż ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.

Smacznego:)

* pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu.

www.e-ksiazkakucharska.pl


Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, sierpnia 17, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE