poniedziałek, 17 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI W KECZUPIE


Moi Drodzy, przedstawiam Wam kolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują  jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soli niejodowanej
 ZALEWA:
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • około 700g keczupu
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy oraz wyparzamy (zardzewiałe oraz uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).

Krok 2.
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, na ćwiartki lub na inne dowolne kawałki (w zależności jak lubimy). Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Ogórki raz cebulę mieszamy razem, zasypujemy solą i odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok.

Krok 3.
W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło.

Krok 4.
Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę.

Krok 5.
Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy:
- w garnku z wodą 15 minut od chwili zawrzenia wody;
- w piekarniku 25 minut w 120 stopniach (nie wkładamy słoików do gorącego piekarnika, ponieważ mogą popękać). Czas pasteryzacji liczymy od chwili uzyskania w piekarniku pożądanej temperatury.

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy, układamy na czystej ściereczce do góry dnem, czekamy, aż ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.

Smacznego:)

* pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu.

www.e-ksiazkakucharska.pl


Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, sierpnia 17, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania