wtorek, 17 listopada 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI


SKŁADNIKI :
  • 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 700g dojrzałych pomidorów
  • ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu)
  • około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek
  • świeże zioła do posypania i dekoracji
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
 dodatkowo:
  • ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą
  • gęsta śmietana

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s.

Krok 2.
Do garnka wrzucamy umyte, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką),ziarna sezamu, pokrojone na kawałki pomidory, zioła dalmatyńskie krótko zasmażamy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością bulionu  - dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3.
Zupę miksujemy blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe.
Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito.

Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami.

Polecam :)


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 17, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania