DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI
/
2
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI
Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykle prosty, domowy chleb pszenno-żytni. Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl , trochę zmodyfikowany. Polecam !
SKŁADNIKI:
- 225g mąki pszennej
- 225g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki ziaren kminku
- 300 ml ciepłej wody (około 37 stopni)
- ziarna kminku do posypania chleba
Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu, aż ciasto stanie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski ). Ciasto na chleb można oczywiście wyrobić ręcznie.
Krok 2.
Wyrobione ciasto chlebowe (w misce) przykrywamy czystą ściereczką, zostawiamy na 20 minut, żeby lekko się napuszyło.
Krok 3.
Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką np. krupczatką, formujemy podłużny lub okrągły bochenek,jeszcze lekko oprószamy mąką, wkładamy do formy do wyrastania ciasta, odstawiamy na około 50 minut, lub do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Krok 4.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możemy je odstawić na kolejne 20 minut, żeby jeszcze podrosło (ja tego nie robiłam) , obsypujemy ziarnami, możemy naciąć wierzch, aby zapobiec ewentualnemu pękaniu chleba podczas wypiekania.
Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika - pieczemy około 45 minut w 220 stopniach - jeżeli skórka zbyt szybko zbrązowieje zmniejszamy temp. do 210-200 stopni.
Po upieczeniu, chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Miło zobaczyć taki przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie śladu po Sobie ;) Zapraszam ponownie ! :)
Usuń