wtorek, 12 stycznia 2016




GALARETKA Z KURCZAKA

 

Gotowanie to taka kojąca przyjemność...

Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. 

Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. 

Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem.




SKŁADNIKI:
  • 1 sprawiony kurczak
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • kawałek selera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
 dodatkowo
do każdej salaterki lub foremki na galaretkę :
  • jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej)
  • zielony groszek konserwowy
  • marchew z wywaru pokrojona w kostkę
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • spora ilość mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka.

Krok 2.
Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko chłodną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia.

Krok 3.
Wyjmujemy kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry  - kroimy na małe kawałki.

Krok 4.
Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia.

* kiedy wywar nieco się 'ustoi' , delikatnie kładziemy na wierzch ręcznik papierowy i zdejmujemy nadmiar tłuszczu, który wsiąknie w ręcznik.

Krok 5.
Do każdej salaterki wkładamy na dno po 1 plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce.

Smacznego :) 





Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, stycznia 12, 2016 3 comments

3 komentarze:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania