piątek, 11 sierpnia 2017

najlepsza delikatesowa sałatka z kalafiora na zimę

SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę


Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku.


Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
na około 2,5 litra sałatki
  • ok. 1kg różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior)
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
zalewa:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku zagotowuję wodę, wrzucam różyczki kalafiora, gotuję powoli 5 minut - garnek przykrywam, zestawiam z ognia i odstawiam na 10 minut.

Krok 2.
Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki.

Krok 3.
Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce.

Krok 4.
Przygotowuję zalewę:
do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc).

Krok 5.
Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję .

Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)
najlepsza delikatesowa sałatka z kalafiora słoikowa na zimę

najlepsza delikatesowa sałatka z kalafiora

Polecam także przepis na sałatkę z cukinii po koreańsku>>>



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, sierpnia 11, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne