piątek, 19 stycznia 2018


www.e-ksiazkakucharska.pl

KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU -  na imprezę.


Koreczki śledziowe przygotowane z cebulką, marynowaną papryką i ketchupem ...fantastyczne!


Podaję Wam mój, sprawdzony przepis na te śledzie. Patentu ze słoikiem co prawda nie wymyśliłam (gdzieś, kiedyś trafiłam na to w internecie i jest świetny), ale myślę, że mam dla Was inny :) Otóż jeżeli posiadacie w swojej spiżarni np. paprykę marynowaną w sosie pomidorowym lub ketchupie (jak coś to przepis jest tutaj) lub jakieś inne sosy na bazie pomidorów i papryki - to będzie świetne do marynowania śledzi. Wystarczy otworzyć słoik, zawartość wymieszać ze śledziami, zamarynować jakiś czas i gotowe :) Mega ekspresowo! 
Ja już wypróbowałam i polecam ten sposób! Pomyślcie tylko, co mogłoby się nadać i gotowe :)
Zaczynajmy :)

SKŁADNIKI :

  • 1 wiadereczko filetów śledziowych a'la Matijas
  • 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka
  • marynowana papryka, w pokrojona w kostkę *
  • mleko do moczenia śledzi
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie)
  • 1/2 szklanki octu *
  • 1 łyżeczka ziół włoskich 
  • cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE :

* Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak Wam najbardziej odpowiada.
Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki.

Możecie użyć takich ziół, jakie lubicie. Na pewno świetna będzie bazylia, oregano, nawet tymianek.

Krok 1.
Filety wyjmujemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny - w tym czasie raz wymieniamy wodę.

Krok 2.
Następnie filety wyjmujemy z wody i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 3.
Pokrojoną cebulę zalewamy olejem z cukrem (około 1 łyżeczka) - odstawiamy na około 15 minut.

Krok 4.
Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy.

Osączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką i papryką, wyjmujemy i kroimy wzdłuż w cienkie paski. Paski zawijamy w koreczki, w każdy wbijamy wykałaczkę. Gotowe układamy na desce.

Krok 5.
Masę pomidorową przelewamy do słoja, wkładamy koreczki, słoik zakręcamy i delikatnie nim potrząsamy, aby wymieszać śledzie z marynatą.  Tak przygotowane koreczki wkładamy do lodówki nawet na kilka godzin.

Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki z koreczków. Koreczki układamy na udekorowanym zieleniną półmisku, polewamy pozostałą pastą pomidorowo-paprykową i serwujemy.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, stycznia 19, 2018 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne