KOTLETY MIELONE: przepis, jak zrobić
/
0
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska |
Najlepszy przepis na tradycyjne kotlety mielone.
Bardzo prosty, podstawowy przepis na tradycyjne kotlety mielone. Kotlety z łopatki wieprzowej z cebulą. Absolutnie pyszne! Polecam z ziemniakami puree i tartymi buraczkami z chrzanem lub chrupiącymi ogórkami konserwowymi.
Jak zrobić pyszne kotlety mielone-wypróbowany przepis , składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Oto składniki i przyprawy na kotlety mielone:
- 600g karkówki lub łopatki bez kości
- 200g cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + dodatkowa porcja do panierowania kotletów
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przepis na kotlety mielone.
PRZYGOTOWANIE kotletów mielonych krok po kroku:
Krok 1.
Cebulę obieramy. Mięso płuczemy, mielimy z cebulą, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy łyżkę ciepłej wody i wyrabiamy.
Krok 2.
Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na małym ogniu po 7-8 minut z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 8 minut z drugiej strony.
Podajemy z ziemniakami puree.
* do masy na kotlety możemy dodać :
2 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanych oliwek, 2 łyżki posiekanego, usmażonego szpinaku, 2 łyżki posiekanych, usmażonych pieczarek lub grzybów leśnych;
* masę możemy doprawić gałką muszkatołową, kurkumą, słodką i ostrą papryką w proszku, drobno pokrojoną natką pietruszki, szałwią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.
Smacznego :)
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz