KOTLETY MIELONE




kotlety mielone przepis
Kotlety mielone

Kotlety mielone.


Kotlety mielone przepis.


Bardzo prosty, podstawowy przepis na tradycyjne kotlety mielone. Absolutnie pyszne! Polecam z ziemniakami puree i tartymi buraczkami z chrzanem lub chrupiącymi ogórkami konserwowymi.

Jak zrobić kotlety mielone-wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na kotlety mielone.





SKŁADNIKI:


  • 600g karkówki lub łopatki bez kości

  • 200g cebuli

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej + dodatkowa porcja do panierowania kotletów

  • sól

  • pieprz

  • tłuszcz do smażenia

Przepis na kotlety mielone.




PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę obieramy. Mięso płuczemy, mielimy z cebulą, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy łyżkę ciepłej wody i wyrabiamy.

Krok 2.
Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na małym ogniu po 7-8 minut z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 8 minut z drugiej strony.
Podajemy z ziemniakami puree.

* do masy na kotlety możemy dodać :
2 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanych oliwek, 2 łyżki posiekanego, usmażonego szpinaku, 2 łyżki  posiekanych, usmażonych pieczarek lub grzybów leśnych;

* masę możemy doprawić gałką muszkatołową, kurkumą, słodką i ostrą papryką w proszku, drobno pokrojoną natką pietruszki, szałwią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.

Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger