KOTLETY MIELONE



Dzisiaj na obiad dla całej rodziny proponuję kotlety mielone. Często eksperymentuje w kuchni z dodatkami i przyprawami, jednak tym razem skorzystałam z bardzo prostego, podstawowego przepisu na kotlety mielone wg. Marka Łebkowskiego. Wyszły super! Polecam z ziemniakami puree i tartymi buraczkami z chrzanem lub korniszonami - domowej 'roboty' oczywiście :)
Inny przepis na kotlety mielone znajdziecie tutaj>>

SKŁADNIKI:
  • 600g karkówki lub łopatki bez kości
  • 200g cebuli
  • 1 jajko
  • 150g tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę obieramy. Mięso płuczemy, mielimy z cebulą, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy łyżki ciepłej wody i wyrabiamy.

Krok 2.
Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na małym ogniu po 7-8 minut z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 8 minut z drugiej strony.
Podajemy z ziemniakami puree.

* do masy na kotlety możemy dodać :
2 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanych oliwek, 2 łyżki posiekanego, usmażonego szpinaku, 2 łyżki  posiekanych, usmażonych pieczarek lub grzybów leśnych;

* masę możemy doprawić gałką muszkatołową, kurkumą, słodką i ostrą papryką w proszku, drobno pokrojoną natką pietruszki, szałwią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.

Smacznego :)  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger