CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA: przepis, jak zrobić
/
0
Soczyste i chrupiące skrzydełka kurczaka. |
Jak zrobić smaczne i chrupiące skrzydełka kurczaka z piekarnika.
Przepis na przepyszne skrzydełka kurczaka pieczone w piekarniku, z chrupiącą skórką. Skrzydełka marynowane w miodzie, chili i trawie cytrynowej. Słodko-kwaśne, lekko pikantne i cytrusowe skrzydełka na obiad, przekąskę, idealne do piwa - do schrupania. Absolutna rewelacja.
Chrupiące skrzydełka kurczaka - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:
- Hawajski kurczak z ananasem>>>
- Makaron z kurczakiem i brokułami>>>
- Kurczak Kung Pao>>>
- Maślany, ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak>>>
- Kotlety z piersi kurczaka panierowane>>>
- Skrzydełka kurczaka w miodzie>>>
- Kokosowe stripsy z kurczaka>>>
- Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>>
- Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
Chrupiące i soczyste skrzydełka z piekarnika przepis.
Chrupiące skrzydełka kurczaka. |
Składniki na chrupiące skrzydełka z piekarnika:
- 12 skrzydełek kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 trawa cytrynowa
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka płatków chili
Przygotowanie skrzydełek kurczaka:
Krok 1.
- Skrzydełka oczyścić i opłukać. Można podzielić na mniejsze części przecinając skrzydełka w stawach.
- Trawę cytrynową lekko utłuc tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, rozdzielić na mniejsze części.
Krok 2.
- Skrzydełka włożyć do miseczki, dodać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać. Następnie miskę przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Krok 3.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć zamarynowane skrzydełka. Mięso nakryć najpierw papierem do pieczenia, a następnie całość szczelnie przykryć folią aluminiową.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkowy poziom i piec przez ok. 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię oraz papier, zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 z termoobiegiem, dopiec skrzydełka, aż skórka ładnie się zarumieni i będzie chrupiąca (zajmie to około kilka minut, uważamy, aby nie przypalić skórki).
Pamiętaj, kluczem do tworzenia pysznych posiłków są najlepsze składniki - na przykład możesz wykorzystać do przepisu skrzydełka kurczaka zagrodowego - wybieraj mądrze!
Propozycja podania:
Chrupiące skrzydełka kurczaka z sałatą rzymską, pomidorami koktajlowymi i kiełkami. Całość skropiona octem balsamicznym.
Mam nadzieję, że przepis, jeżeli go wypróbujesz, spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz