CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA: przepis, jak zrobić
Soczyste i chrupiące skrzydełka kurczaka fot. Moja Książka Kucharska |
Jak zrobić smaczne i chrupiące skrzydełka kurczaka z piekarnika.
Przepis na przepyszne skrzydełka kurczaka pieczone w piekarniku, z chrupiącą skórką. Skrzydełka marynowane w miodzie, chili i trawie cytrynowej. Słodko-kwaśne, lekko pikantne i cytrusowe skrzydełka na obiad, przekąskę, idealne do piwa - do schrupania. Absolutna rewelacja.
Chrupiące skrzydełka kurczaka - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Chrupiące i soczyste skrzydełka z piekarnika przepis.
Chrupiące skrzydełka kurczaka fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na chrupiące skrzydełka z piekarnika:
- 12 skrzydełek kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 trawa cytrynowa
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka płatków chili
Przygotowanie skrzydełek kurczaka:
Krok 1.
- Skrzydełka oczyścić i opłukać. Można podzielić na mniejsze części przecinając skrzydełka w stawach.
- trawę cytrynową lekko utłuc tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, rozdzielić na mniejsze części.
Krok 2.
- Skrzydełka włożyć do miseczki, dodać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać. Następnie miskę przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Krok 3.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć zamarynowane skrzydełka. Mięso nakryć najpierw papierem do pieczenia, a następnie całość szczelnie przykryć folią aluminiową.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkowy poziom i piec przez ok. 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię oraz papier i dopiec skrzydełka, aż skórka się ładnie zarumieni i będzie chrupiąca.
Propozycja podania:
Chrupiące skrzydełka kurczaka z sałatą rzymską, pomidorami koktajlowymi i kiełkami. Całość skropiona octem balsamicznym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza