BIGOS Z KIEŁBASĄ
/
0
Bigos z kiełbasą i ziemniakami. |
Bigos z kiełbasą.
Przepis na domowy bigos z kiełbasą, kapustą kiszoną, grzybami i ziemniakami.
Tradycyjny przepis na domowy bigos z kiełbasą z kiszonej kapusty, z pachnącymi grzybami i jałowcem, ugotowany na rosole z mięsa i warzyw. Bigos domowy doprawiony majerankiem, tymiankiem i kminkiem, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat.Bigos jest na koniec zapiekany - zapewniam, że ten bigos z kiełbasą podbije Wasze podniebienia! Z tego przepisu można przygotować bigos mieszany - z kapusty kiszonej oraz ze słodkiej kapusty.
Jak zrobić dobry bigos z kiełbasą - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos z kiełbasą jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Dobry bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa, kiełbasą i taki z podsmażoną cebulką i czosnkiem :) A jeszcze jak podacie do niego ugotowane, tłuczone ziemniaki, polane skwareczkami ze świeżej słoniny...hmm no po prostu pychota! :) Poniżej cały przepis na na bigos z kiełbasą, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Mam nadzieję, że przepis na bigos z kiełbasą spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)
Oto składniki i przyprawy na bigos z kiełbasą.
Bigos z kiełbasą. |
Bigos z kiełbasą - składniki i przyprawy:
- 400 - 500g wiejskiej kiełbasy
- około 2kg kiszonej kapusty
- 1,5 litra wody lub wywaru mięsnego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka kapeluszy suszonych grzybów np. podgrzybków, namoczyć
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek jałowca
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
Domowy bigos z kiełbasą - przepis:
Krok 1.
- Kiełbasę pokroić w kostkę
- Kapustę kiszoną osączyć z soku (jeżeli zbyt kwaśna można opłukać gorącą wodą), pokroić
- Cebulę i czosnek posiekać
- Namoczone wcześniej grzybki suszone pokroić
Krok 2.
- Kapustę włożyć do większego garnka, wlać wodę (może być rosół), dodać grzybki suszone, liście laurowe, ziarenka jałowca, kminek, tymianek i majeranek - odparowywać, aż kapusta będzie miękka.
- W tym czasie rozpuścić smalec ze skwarkami na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć na rumiano - zdjąć z patelni starając się pozostawić tłuszcz ze smażenia.
- Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę (w razie potrzeby dołożyć smalcu), czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i na powrót podsmażoną wcześniej kiełbasę. Jeszcze kilka minut wszystko razem zasmażać.
Krok 3.
- Podsmażoną z cebulą i koncentratem kiełbasę przełożyć do garnka z kapustą kiszoną, wymieszać, doprawić do smaku. Bigos z kiełbasą dusić jeszcze przez około 30 minut na wolnym ogniu albo zapiec w piekarniku.
Gotowy bigos z kiełbasą podaję z ziemniakami z wody lub puree.
Mam nadzieję, że przepis na ten domowy, smaczny bigos spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz :)
Miłego gotowania:
Bigos z kiełbasą. |
Bigos z kiełbasą. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz