Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BIGOS Z KIEŁBASĄ

ww.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos z kiełbasą i ziemniakami.

 

Bigos z kiełbasą.

Przepis na domowy bigos z kiełbasą, kapustą kiszoną, grzybami i ziemniakami.

        Tradycyjny przepis na domowy bigos z kiełbasą z kiszonej kapusty, z pachnącymi grzybami i jałowcem, ugotowany na rosole z mięsa i warzyw.  Bigos domowy doprawiony majerankiem, tymiankiem i kminkiem, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat.
Bigos jest na koniec zapiekany - zapewniam, że ten bigos z kiełbasą podbije Wasze podniebienia! Z tego przepisu można przygotować bigos mieszany - z kapusty kiszonej oraz ze słodkiej kapusty. 

Jak zrobić dobry bigos z kiełbasą - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.

   Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos z kiełbasą jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Dobry bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa, kiełbasą i taki z podsmażoną cebulką i czosnkiem :) A jeszcze jak podacie do niego ugotowane, tłuczone ziemniaki, polane skwareczkami ze świeżej słoniny...hmm no po prostu pychota! :)
   Poniżej cały przepis na na bigos z kiełbasą, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.

Mam nadzieję, że przepis na bigos z kiełbasą spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) 
Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)

Oto składniki i przyprawy na bigos z kiełbasą.

Bigos z kiełbasą
Bigos z kiełbasą.



Bigos z kiełbasą - składniki i przyprawy:

  • 400 - 500g wiejskiej kiełbasy 
  • około 2kg kiszonej kapusty
  • 1,5 litra wody lub wywaru mięsnego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów np. podgrzybków, namoczyć
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek jałowca
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami

Domowy bigos z kiełbasą - przepis:


Krok 1.
  • Kiełbasę pokroić w kostkę
  • Kapustę kiszoną osączyć z soku (jeżeli zbyt kwaśna można opłukać gorącą wodą), pokroić
  • Cebulę i czosnek posiekać
  • Namoczone wcześniej grzybki suszone pokroić
Krok 2.
  • Kapustę włożyć do większego garnka, wlać wodę (może być rosół), dodać grzybki suszone, liście laurowe, ziarenka jałowca, kminek, tymianek i majeranek - odparowywać, aż kapusta będzie miękka.
  • W tym czasie rozpuścić smalec ze skwarkami na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć na rumiano - zdjąć z patelni starając się pozostawić tłuszcz ze smażenia.
  • Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę (w razie potrzeby dołożyć smalcu), czosnek,  następnie dodać koncentrat pomidorowy i na powrót podsmażoną wcześniej kiełbasę. Jeszcze kilka minut wszystko razem zasmażać.
Krok 3.
  • Podsmażoną z cebulą i koncentratem kiełbasę przełożyć do garnka z kapustą kiszoną, wymieszać, doprawić do smaku. Bigos z kiełbasą dusić jeszcze przez około 30 minut na wolnym ogniu albo zapiec w piekarniku.
Gotowy bigos z kiełbasą podaję z ziemniakami z wody lub puree.

Mam nadzieję, że przepis na ten domowy, smaczny bigos spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Cieszę się, że tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz :)

Miłego gotowania:

bigos z kiełbasą
Bigos z kiełbasą.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos z kiełbasą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger