Liczba gości w ciągu ostatniego roku

FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku


ryba po grecku
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska



Klasyczny przepis na soczystą rybę po grecku z duszonymi warzywami i białym winem.


    Absolutnie przepyszne filety z polędwicy dorsza w sosie z marchewką, cebulą, pietruszką, mieloną papryką i czosnkiem.
Najlepszy przepis na soczystą rybę po grecku w sosie na bazie białego wina, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i keczupu, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.

Ryba po grecku podawana na ciepło lub zimno.


      Klasyczna ryba po grecku to kawałki smażonej ryby w duszonych warzywach. W Polsce najczęściej podawana na kolację Wigilijną lub podczas innych uroczystości domowych jako przystawka serwowana na ciepło lub na zimno.

Jak zrobić rybę po grecku- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


      Rybę po grecku śmiało można przygotować na dzień lub dwa dni przed planowanym przyjęciem. Ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw i przypraw, dzięki czemu będzie soczysta i smaczniejsza.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.



filety z dorsza w sosie po grecku
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska


Oto składniki i przyprawy na rybę po grecku:



  • 1kg filetów z polędwicy dorsza (lub innej białej,  morskiej ryby)


  • 3 cebule
  • 1 niewielka marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki


  • 3 duże ząbki czosnku


  • oliwa lub olej


  • 3/4 szklanki białego wina


  • łyżka koncentratu pomidorowego


  • łyżka keczupu



  • sól


  • pieprz


  • mielona, słodka papryka


  • mielona, ostra papryka


  • szczypta przyprawy chilli lub pieprzu cayenne


  • sok z cytryny
  • posiekana natka pietruszki do posypania potrawy



Przepis na rybę po grecku - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • filety z dorsza oczyścić, opłukać i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki. Każdy kawałek ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.
  • Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami.
  • Cebulę obrać i posiekać w kostkę.
  • Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 2.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Kawałki ryby oprószyć mąką i podsmażyć na patelni. Usmażoną rybę układać na ręczniku papierowym.

  • W głębokim rondlu rozgrzać oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną cebulą. Gdy się zeszklą (nie dopuścić do zrumienienia!),do rondla wrzucić startą marchew i pietruszkę, wlać wino całość dusić na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. 
  • Pod koniec duszenia dodać  koncentrat, keczup i pozostałe przyprawy.  Gdy trzeba, całość lekko przyprawić do smaku cukrem. Do sosu włożyć kawałki podsmażonej ryby i przytrzymać jeszcze na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut.
Gotową rybę po grecku wyłożyć na półmisek, przy wydawaniu obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

Wino można zastąpić wodą.


Smacznego :)

ww.e-ksiazkakucharska.pl
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska
Przepis zaktualizowany 2019r.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger