FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku
/
0
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska |
Klasyczny przepis na soczystą rybę po grecku z duszonymi warzywami i białym winem.
Absolutnie przepyszne filety z polędwicy dorsza w sosie z marchewką, cebulą, pietruszką, mieloną papryką i czosnkiem.
Najlepszy przepis na soczystą rybę po grecku w sosie na bazie białego wina, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i keczupu, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Ryba po grecku podawana na ciepło lub zimno.
Klasyczna ryba po grecku to kawałki smażonej ryby w duszonych warzywach. W Polsce najczęściej podawana na kolację Wigilijną lub podczas innych uroczystości domowych jako przystawka serwowana na ciepło lub na zimno.
Jak zrobić rybę po grecku- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Rybę po grecku śmiało można przygotować na dzień lub dwa dni przed planowanym przyjęciem. Ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw i przypraw, dzięki czemu będzie soczysta i smaczniejsza.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska |
Oto składniki i przyprawy na rybę po grecku:
- 1kg filetów z polędwicy dorsza (lub innej białej, morskiej ryby)
- 3 cebule
- 1 niewielka marchew
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3 duże ząbki czosnku
- oliwa lub olej
- 3/4 szklanki białego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka keczupu
- sól
- pieprz
- mielona, słodka papryka
- mielona, ostra papryka
- szczypta przyprawy chilli lub pieprzu cayenne
- sok z cytryny
- posiekana natka pietruszki do posypania potrawy
Przepis na rybę po grecku - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- filety z dorsza oczyścić, opłukać i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki. Każdy kawałek ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.
- Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami.
- Cebulę obrać i posiekać w kostkę.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Kawałki ryby oprószyć mąką i podsmażyć na patelni. Usmażoną rybę układać na ręczniku papierowym.
- W głębokim rondlu rozgrzać oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną cebulą. Gdy się zeszklą (nie dopuścić do zrumienienia!),do rondla wrzucić startą marchew i pietruszkę, wlać wino całość dusić na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec duszenia dodać koncentrat, keczup i pozostałe przyprawy. Gdy trzeba, całość lekko przyprawić do smaku cukrem. Do sosu włożyć kawałki podsmażonej ryby i przytrzymać jeszcze na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut.
Gotową rybę po grecku wyłożyć na półmisek, przy wydawaniu obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
Wino można zastąpić wodą.
Smacznego :)
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz