Liczba gości w ciągu ostatniego roku

FILET Z DORSZA marynowany w sosie sojowym

FILET Z DORSZA

Dorsz marynowany w sosie sojowym oraz  natce pietruszki. 





SKŁADNIKI:


  • 1 kg filetów z dorsza (lub innej białej ryby)


  • kawałek boczku (na skwareczki)


  • 2 cebule


  • tłuszcz do smażenia

na marynatę:


  • 100ml dobrej oliwy


  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego


  • 2 płaskie łyżki przyprawy do ryb


  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki


  • sól i pieprz (ewentualnie)


FILET Z DORSZA

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę : do miseczki z oliwą dodajemy sos sojowy, przyprawę do ryb, posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy na 10 minut, aby smaki połączyły się dobrze.

Krok 2.
Filety z dorsza płuczemy pod bieżącą wodą (jeżeli są ze skórą, to ją zostawiamy, pozbawiamy jedynie z łusek i jeszcze raz płuczemy). Gotowe filety nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.

Krok 3.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy, skwareczki odgarniamy na brzeg patelni i dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, smażymy na złoty kolor i zdejmujemy całość z patelni - tłuszcz ze smażenia zostawiamy.

Krok 4.

Na patelnię kładziemy zamarynowane wcześniej filety z dorsza, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetu).

*filety ze skórą smażymy odrobinę dłużej, szczególnie od strony skórki, która ma być złocista i chrupiąca -dobrze podsmażona.


*kiedy smażymy rybę, zawsze musimy uważać, aby nie wysmażyć jej za bardzo, gdyż mięso stanie się wówczas suche i niezbyt smaczne - zdejmujemy z ognia zaraz po tym jak stanie się białe i nieprzeźroczyste.

*ja często smażę filet ze skórą (bez łusek oczywiście), pod nią zawsze znajduje się warstwa tłuszczu, która jakby nawilża mi mięso-po usmażeniu skórkę można zdjąć.


Gotową rybę przekładamy na wygrzane talerze, posypujemy skwareczkami z boczku i obkładamy zrumienioną cebulą. 
Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką lub samodzielnie jako przekąskę. 
Obficie posypujemy posiekaną zieleniną.

Smacznego :)





 

4 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs z nagrodami :)
    https://www.facebook.com/ApetycznaBabeczka?ref=hl
    Pozdrawiam , Aga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy19 marca

    Przeapetycznie wygląda ten filet :) Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dorsza w każdej postaci. Szkoda, że u nas taki drogi :( Przepis świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorsz wyszedł wyborny, super przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger