FILET Z DORSZA marynowany w sosie sojowym
/
4
Dorsz marynowany w sosie sojowym oraz natce pietruszki.
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
- kawałek boczku (na skwareczki)
- 2 cebule
- tłuszcz do smażenia
- 100ml dobrej oliwy
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 płaskie łyżki przyprawy do ryb
- 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Przygotowujemy marynatę : do miseczki z oliwą dodajemy sos sojowy, przyprawę do ryb, posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy na 10 minut, aby smaki połączyły się dobrze.
Krok 2.
Filety z dorsza płuczemy pod bieżącą wodą (jeżeli są ze skórą, to ją zostawiamy, pozbawiamy jedynie z łusek i jeszcze raz płuczemy). Gotowe filety nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy, skwareczki odgarniamy na brzeg patelni i dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, smażymy na złoty kolor i zdejmujemy całość z patelni - tłuszcz ze smażenia zostawiamy.
Krok 4.
Na patelnię kładziemy zamarynowane wcześniej filety z dorsza, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetu).
*filety ze skórą smażymy odrobinę dłużej, szczególnie od strony skórki, która ma być złocista i chrupiąca -dobrze podsmażona.
*kiedy smażymy rybę, zawsze musimy uważać, aby nie wysmażyć jej za bardzo, gdyż mięso stanie się wówczas suche i niezbyt smaczne - zdejmujemy z ognia zaraz po tym jak stanie się białe i nieprzeźroczyste.
*ja często smażę filet ze skórą (bez łusek oczywiście), pod nią zawsze znajduje się warstwa tłuszczu, która jakby nawilża mi mięso-po usmażeniu skórkę można zdjąć.
Gotową rybę przekładamy na wygrzane talerze, posypujemy skwareczkami z boczku i obkładamy zrumienioną cebulą.
Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką lub samodzielnie jako przekąskę.
Obficie posypujemy posiekaną zieleniną.
Smacznego :)
Zapraszam na konkurs z nagrodami :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/ApetycznaBabeczka?ref=hl
Pozdrawiam , Aga :)
Przeapetycznie wygląda ten filet :) Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dorsza w każdej postaci. Szkoda, że u nas taki drogi :( Przepis świetny :)
OdpowiedzUsuńDorsz wyszedł wyborny, super przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń