ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska


ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą.



Przepis na soczyste żeberka z piekarnika.


Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą.

Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche i delikatne.



www.e-ksiazkakucharska.pl



Jak wyczarować żeberka duszone w kiszonej kapuście - prosty przepis.


Zamarynowane w winie, miodzie i przyprawach żeberka można z powodzeniem przygotować z kapustą, boczkiem i cebulą. 
Wyjęte i osuszone z marynaty mięso oprószamy solą oraz pieprzem, obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek, następnie posiekaną cebulę, dokładamy osączoną kiszoną kapustę (ok. 1 kg) i ulubione przyprawy - chwilę zasmażamy, całość przekładamy do naczynia z żeberkami, mieszamy, aby mięso było dokładnie schowane w kapuście. Naczynie szczelnie przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny. Smak potrawy można wzbogacić dodając do niej łyżkę miodu, suszone śliwki lub czosnek.


Najlepsze żeberka w ciemnym piwie i coli. Prosty przepis na żeberka barbecue.


Sekretem wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku żeberek BBQ jest składnik, który pewnie wszyscy bardzo dobrze znają. Amerykański przysmak, czyli żeberka bbq w pysznej marynacie, która nie obejdzie się bez dodatku coca coli. To dzięki niej na powierzchni mięsa tworzy się słodka, ciągnąca się i lekko chrupiąca glazura, tak charakterystyczna dla amerykańskich żeberek. Smak marynaty wzbogacają jeszcze ketchup, miód, a głębi całości dodaje... ciemne piwo. Zamiast piwa można użyć whisky. Przepis na te cudowne żeberka znajdziecie tutaj>>>





Żeberka po myśliwsku pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) 

Polecam!



SKŁADNIKI :
na 2 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z 2 kostkami

marynata:
  • 1 łyżka kminku całego
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • po kilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca
  • kilka listków laurowych
  • po pół łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • ok. 1 litr bulionu 
  • 1 szklanka czerwonego wina (półwytrawne lub wytrawne)
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyża octu z czerwonego wina (ewentualnie do smaku)
dodatkowo:
  • kilka łyżeczek musztardy rosyjskiej
  • kilka łyżeczek miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 cebule, pokrojone w ósemki
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy, studzimy. 

Do wystudzonej marynaty wkładamy żeberka - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka, a nawet kilkanaście godzin. 

Krok 2.
Zamarynowane żeberka wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę oraz miód - nacieramy żeberka, które następnie smażymy na patelni na złoty kolor. Obsmażone żeberka układamy na blaszce do pieczenia, obkładamy pokrojonymi cebulami, dodajemy przyprawy z zalewy, wlewamy około 1/2 szklanki zalewy z czerwonego wina lub bulion.
Całość nakrywamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 30 minut do 2h.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger