ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami
/
0
fot. Moja Książka Kucharska
ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą.
Przepis na soczyste żeberka z piekarnika.
Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą.
Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche i delikatne.
Jak wyczarować żeberka duszone w kiszonej kapuście - prosty przepis.
Zamarynowane w winie, miodzie i przyprawach żeberka można z powodzeniem przygotować z kapustą, boczkiem i cebulą.
Wyjęte i osuszone z marynaty mięso oprószamy solą oraz pieprzem, obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek, następnie posiekaną cebulę, dokładamy osączoną kiszoną kapustę (ok. 1 kg) i ulubione przyprawy - chwilę zasmażamy, całość przekładamy do naczynia z żeberkami, mieszamy, aby mięso było dokładnie schowane w kapuście. Naczynie szczelnie przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny. Smak potrawy można wzbogacić dodając do niej łyżkę miodu, suszone śliwki lub czosnek.
Najlepsze żeberka w ciemnym piwie i coli. Prosty przepis na żeberka barbecue.
Sekretem wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku żeberek BBQ jest składnik, który pewnie wszyscy bardzo dobrze znają. Amerykański przysmak, czyli żeberka bbq w pysznej marynacie, która nie obejdzie się bez dodatku coca coli. To dzięki niej na powierzchni mięsa tworzy się słodka, ciągnąca się i lekko chrupiąca glazura, tak charakterystyczna dla amerykańskich żeberek. Smak marynaty wzbogacają jeszcze ketchup, miód, a głębi całości dodaje... ciemne piwo. Zamiast piwa można użyć whisky. Przepis na te cudowne żeberka znajdziecie tutaj>>>
Żeberka po myśliwsku pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :)
Polecam!
SKŁADNIKI :
na 2 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z 2 kostkami
marynata:
- 1 łyżka kminku całego
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- po kilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca
- kilka listków laurowych
- po pół łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry
- kilka suszonych śliwek
- kilka ząbków czosnku
- ok. 1 litr bulionu
- 1 szklanka czerwonego wina (półwytrawne lub wytrawne)
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyża octu z czerwonego wina (ewentualnie do smaku)
dodatkowo:
- kilka łyżeczek musztardy rosyjskiej
- kilka łyżeczek miodu
- sól i pieprz do smaku
- 3 cebule, pokrojone w ósemki
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy, studzimy.
Do wystudzonej marynaty wkładamy żeberka - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka, a nawet kilkanaście godzin.
Krok 2.
Zamarynowane żeberka wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę oraz miód - nacieramy żeberka, które następnie smażymy na patelni na złoty kolor. Obsmażone żeberka układamy na blaszce do pieczenia, obkładamy pokrojonymi cebulami, dodajemy przyprawy z zalewy, wlewamy około 1/2 szklanki zalewy z czerwonego wina lub bulion.
Całość nakrywamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 30 minut do 2h.
Smacznego :)
fot. Moja Książka Kucharska
fot. Moja Książka Kucharska
fot. Moja Książka Kucharska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz