Liczba gości w ciągu ostatniego roku

WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba

www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska



WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba.



Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami?


Sekretem smakowitego i aromatycznego smalczyku jest jego powolne wytapianie, obowiązkowo ze świeżej słoniny. Takie nie prędkie podgrzewanie, w niewielkiej temperaturze sprawi, że nasz smalczyk będzie nie tylko smaczniejszy, ale również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały.


Przepis na smalec domowy.


Domowy smalczyk możemy przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie, czyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę (bez osłonki). Smalczyk najczęściej przyprawiamy suszonymi ziołami np. majerankiem, pieprzem ziołowym lub czarnym, a nawet ziołami prowansalskimi. 


Jak zrobić smalec na wiejski stół?


Nadeszły czasy, gdzie niemalże na każdym weselu spotykamy się ze stołem wiejskim. Jest on jedną z ciekawszych atrakcji kulinarnych, cieszącą się dużym zainteresowaniem gości. Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek cieszy się popularnością wśród wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła. Na wiejskim stole obowiązkowo powinien pojawić się także domowy chleb ze smalcem. Okazuję się, że wiejski stół świetnie wpasuje się również w klimat domowego przyjęcia, które może przybrać formę np. góralskiej biesiady. Sprawimy w ten sposób jedną z smaczniejszych niespodzianek naszym gościom. Stojąc przy takim stole i próbując smaczności możemy przenieść się na chwilę do czasów naszych babek i prababek.


Smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - przepis na pyszne smarowidło do chleba.


SKŁADNIKI :
  • 1kg słoniny, pokrojona w kostkę
  • 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko, orane, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki przesianego majeranku
  • pieprz do smaku (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy do garnka z grubym dnem, wytapiamy powoli na niewielkim ogniu.

W miarę wytapiania się tłuszczu ze słoniny, odlewamy go do szklanego słoja.


Krok 2.
Gdy skwarki się zrumienią wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do słoja z wytopionym tłuszczem.

Krok 3.
Do garnka wrzucamy pokrojony boczek - powoli wytapiamy tłuszcz. Zarumienione skwarki oraz tłuszcz z boczku przekładamy do słoja ze słoniną.

Krok 3.
W tym samym garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone jabłko i smażymy, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do słoja, wsypujemy majeranek i inne ulubione przyprawy, mieszamy odstawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce.
Smalczyk przechowujemy w chłodnymi ciemnym miejscu

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka kucharska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger