RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska

Racuszki z jabłkami.


Racuszki na kefirze.


Absolutnie najlepsze, puszyste, złociste i chrupiące racuszki na kefirze - wypróbowany przepis na pyszne, domowe racuszki z jabłkami.
Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego.
Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży.

Jak smażyć racuchy z jabłkami?


Chyba nikt z nas nie lubi racuchów, tudzież innych placuszków, które po usmażeniu robią się płaskie niczym naleśnik. Na patelni piękne i puchate, a zaraz po zdjęciu z niej przykra niespodzianka w postaci płaskiego jak deska placka.
A więc, aby tego uniknąć, racuszki, czy te na drożdżach, czy na proszku do pieczenia, smażymy na bardzo małym ogniu. Dajemy im czas, aby powoli rosły. Racuszki odwracamy na drugą stronę dopiero, kiedy na wierzchu ciasta pojawią się wyraźne bąbelki powietrza, a samo ciasto lekko się już zetnie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby smażyć racuszki powoli, w przeciwnym razie racuchy zbyt szybko zarumienią się od spodu i będzie trzeba przewrócić je na drugą stronę w nieodpowiednim momencie.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska


Tak usmażone racuszki powinny być puchate i chrupiące nawet po zdjęciu z patelni.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska


Racuchy z jabłkami - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak zrobić racuszki z jabłkami na kefirze- przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki na racuszki z jabłkami na kefirze.


SKŁADNIKI:
  • 2 jabłka obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na racuszki z jabłkami na kefirze.


PRZYGOTOWNIE:

Krok 1.
Jabłka zetrzeć do miseczki na tarce do jarzyn z dużymi oczkami, zasypać 1 łyżką cukru i zamieszać.

Krok 2.
Ubić z białek sztywną pianę.

Krok 3.
Do czystej miseczki wsypać mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżki cukru, dodać kefir, cukier waniliowy, szczyptę soli i 2 żółtka - wszystko wymieszać mikserem na gładką masę.

Krok 4.
Do ciasta na racuszki dodać starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, zamieszać łyżką.

Krok 5.
Na koniec dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Rozgrzać tłuszcz na patelni, łyżką kłaść porcje ciasta i bardzo powoli smażyć na niewielkim ogniu.
Racuszki powinny ładnie się zezłocić i być chrupiące z wierzchu.

Z czym podawać racuchy?


Racuszki zazwyczaj podajemy posypane cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną oraz świeżymi, sezonowymi owocami. Można pokusić się o padanie racuszków z ulubionymi lodami, a całość udekorować listkami świeżej mięty.

Smacznego :)

Facebook :) Koniecznie zajrzyjcie! :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książa Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger