Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa ogórkowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska

Zupa ogórkowa z ziemniakami.


Przepis na pyszną zupę ogórkową z ziemniakami.


Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, zabielana śmietaną i bez mięsa. Zupa gotowana na rosole, z dużą ilością pachnącego koperku.
Gotową, gorącą zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Do zupy można przygotować grzanki z podpieczonych kromek z bagietki i posmarowanych roztartym z solą czosnkiem i masłem.

Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami - sprawdź wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na zupę i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na zupę ogórkową z ziemniakami.

Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami:

  • 5 ziemniaków
  • 1 marchew
  • biała część pora
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo z kurczaka)
  • 3 łyżki ryżu
  • listek laurowy i po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Zupa ogórkowa przepis.


Przygotowanie zupy ogórkowej z ziemniakami:


Krok 1.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę.
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.
Pora oczyścić, pokroić w półplasterki.
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce do jarzyn z grubymi oczkami.
Czosnek obrać.

Krok 2.
W garnku rozpuścić masło, dodać pora, ziemniaki, marchew, czosnek oraz ryż - smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.

Krok 3.
Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, zamieszać i zagotować - gotować do miękkości warzyw przez około 15-20 minut.

Krok 3.
Do zupy dodać starte ogórki kiszone, koperek i doprawić do smaku (można dolać jeszcze kwasu z ogórków) - gotować przez kolejne 5 minut.

Zupę ogórkową z ziemniakami zdjąć z ognia. Spienioną śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do zupy ogórkowej, energicznie mieszając, aby śmietana nie zważyła się.

Zupę ogórkową z ziemniakami podajemy z chrupiącym pieczywem.

Sprawdź jeszcze przepis na rozgrzewającą rosyjską soliankę z mięsem<<<


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger