ŚLEDZIE W OLEJU

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska

Śledzie w oleju.


Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju.


    Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.

    Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały rok.

Jak zrobić śledzie w oleju - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Polecam przepis na absolutnie najlepsze śledzie w oleju. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go!

Oto składniki i przyprawy na śledzie w oleju.




Składniki na śledzie w oleju:

  • ok. 1 kg filetów ze śledzi a'la Matias
  • 3-4 cebule
  • 2 papryki 
  • kilka sztuk wędzonych śliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej rzepakowy

Przepis na śledzie w oleju.


Przygotowanie śledzi:

Krok 1.
Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć. Filety włożyć do szklanego naczynia, zalać zimną wodą i moczyć minimum przez 2 godziny. Następnie wyjąć śledzie i osączyć - pokroić w poprzek w paseczki i o szerokości ok. 3cm. 
Można także zamarynować śledzie w całości i kroić je dopiero przed podaniem.

Krok 2.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Papryki pokroić w paseczki.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.

W szklanym naczyniu (może to być większy słoik lub salaterka), ułożyć warstwami cebulę, paprykę, trochę śliwek i śledzie i kolejna tura, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinny znaleźć się warzywa i śliwki. Każdą warstwę śledzi oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Na koniec do naczynia wlać olej, tak aby dokładnie zakrył wszystkie składniki i ostatni raz oprószyć pieprzem. Słoik zakręcić (salaterkę szczelnie nakryć folią spożywczą).  Śledzie w oleju marynujemy przez 3 dni, przechowując je w lodówce. Po tym czasie śledzie są już gotowe do podania. 

Z czym podać śledzie w oleju.


    Śledzie w oleju to świetna i smaczna przystawka sama w sobie. Można jednak podać je w nieco ciekawszy sposób i zamiast tradycyjnego pieczywa zaserwować podpieczone grzanki z bagietki.
    

Carpaccio z buraków i śledzi w oleju:


Na półmisku rozkładamy świeżą rukolę, następnie układamy cieniutko pokrojone plastry ugotowanych buraczków, a na wierzchu rozkładamy śledzie marynowane w oleju. Całość można skropić octem balsamicznym i oprószyć posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.

Smacznego :)

Gotowe śledzie podane zostały w salaterce Ambition ( www.ambition.pl )


www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger