ŚLEDZIE W OLEJU
/
0
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska |
Śledzie w oleju.
Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju.
Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.
Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały rok.
Jak zrobić śledzie w oleju - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Polecam przepis na absolutnie najlepsze śledzie w oleju. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go!
Oto składniki i przyprawy na śledzie w oleju.
Składniki na śledzie w oleju:
- ok. 1 kg filetów ze śledzi a'la Matias
- 3-4 cebule
- 2 papryki
- kilka sztuk wędzonych śliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej rzepakowy
Przepis na śledzie w oleju.
Przygotowanie śledzi:
Krok 1.
Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć. Filety włożyć do szklanego naczynia, zalać zimną wodą i moczyć minimum przez 2 godziny. Następnie wyjąć śledzie i osączyć - pokroić w poprzek w paseczki i o szerokości ok. 3cm.
Można także zamarynować śledzie w całości i kroić je dopiero przed podaniem.
Krok 2.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Papryki pokroić w paseczki.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
W szklanym naczyniu (może to być większy słoik lub salaterka), ułożyć warstwami cebulę, paprykę, trochę śliwek i śledzie i kolejna tura, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinny znaleźć się warzywa i śliwki. Każdą warstwę śledzi oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Na koniec do naczynia wlać olej, tak aby dokładnie zakrył wszystkie składniki i ostatni raz oprószyć pieprzem. Słoik zakręcić (salaterkę szczelnie nakryć folią spożywczą). Śledzie w oleju marynujemy przez 3 dni, przechowując je w lodówce. Po tym czasie śledzie są już gotowe do podania.
Z czym podać śledzie w oleju.
Śledzie w oleju to świetna i smaczna przystawka sama w sobie. Można jednak podać je w nieco ciekawszy sposób i zamiast tradycyjnego pieczywa zaserwować podpieczone grzanki z bagietki.
Carpaccio z buraków i śledzi w oleju:
Na półmisku rozkładamy świeżą rukolę, następnie układamy cieniutko pokrojone plastry ugotowanych buraczków, a na wierzchu rozkładamy śledzie marynowane w oleju. Całość można skropić octem balsamicznym i oprószyć posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.
Smacznego :)
Gotowe śledzie podane zostały w salaterce Ambition ( www.ambition.pl )
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska |
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska |
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz