Kapuśniak wigilijny, postny
/
0
Kapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska |
Postny kapuśniak na Wigilię.
Klasyczny, postny kapuśniak z grochem i ziemniakami na Wigilię. Pyszna zupa doprawiona ziołami z wyraźnym smakiem grzybowym. Kapuśniak ugotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa.
Tradycyjny przepis na kapuśniak jak u babci.
Jak zrobić domowy kapuśniak wigilijny - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Polecam przepis na kapuśniak, korzystajcie z niego i ulepszajcie go.
Oto składniki i przyprawy na kapuśniak.
Kapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na kapuśniak :
- 1,5 szklanki grochu
- kilka kapeluszy suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 oleju
- 0,5kg kiszonej kapusty
- 2 ziemniaki
- 2 litry rosołu jarzynowego
- po kilka ziarenek ziela i pieprzu
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz i kminek
Kapuśniak wigilijny przepis.
Przygotowanie kapuśniaku:
Krok 1.
Groch namoczyć przez całą noc, następnie ugotować do miękkości.
Grzyby namoczyć, odgotować.
Cebulę obrać i posiekać.
Kapustę kiszoną opłukać dwa razy , pokroić. W przypadku bardzo kwaśnej kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą - ugotować.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę.
Krok 2.
W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę. Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby i zioła - podgotować.
Krok 3.
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę, groch i gotować do miękkości.
Krok 4.
Mąkę uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, dodać do gotującego się kapuśniaku. Zupę gotować jeszcze kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem do smaku.
smacznego :)
Kapuśniak z grochem i ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz