Kapuśniak wigilijny, postny

Zupa Kapuśniak
Kapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska

Postny kapuśniak na Wigilię.


Klasyczny, postny kapuśniak z grochem i ziemniakami na Wigilię. Pyszna zupa doprawiona ziołami z wyraźnym smakiem grzybowym. Kapuśniak ugotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa.

Tradycyjny przepis  na kapuśniak jak u babci.


Jak zrobić domowy kapuśniak wigilijny - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Polecam przepis na kapuśniak, korzystajcie z niego i ulepszajcie go.

Oto składniki i przyprawy na kapuśniak.



zupa kapuśniak
Kapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska

Składniki na kapuśniak :

  • 1,5 szklanki grochu
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 oleju 
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 2 litry rosołu jarzynowego
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz i kminek

Kapuśniak wigilijny przepis.


Przygotowanie kapuśniaku:


Krok 1.
Groch namoczyć przez całą noc, następnie ugotować do miękkości.
Grzyby namoczyć, odgotować.
Cebulę obrać i posiekać.
Kapustę kiszoną opłukać dwa razy , pokroić. W przypadku bardzo kwaśnej kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą - ugotować.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę.

Krok 2.
W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę. Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby i zioła - podgotować.

Krok 3.
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę, groch i gotować do miękkości.

Krok 4.
Mąkę uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, dodać do gotującego się kapuśniaku. Zupę gotować jeszcze kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem do smaku.

smacznego :)

zupa kapuśniak
Kapuśniak z grochem i ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger