CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA
/
2
Chrupiące udka kurczaka z piekarnika fot. Moja Książka Kucharska |
Udka kurczaka z piekarnika.
Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika.
Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką.
Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad.
Jak upiec udka kurczaka w piekarniku, aby miał chrupiącą skórkę.
Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.
Niezwykle aromatyczny kurczak pieczony w piekarniku z warzywami: cebulą, papryką, marchewką i pędami bambusa
Oto składniki i przyprawy na udka kurczaka z piekarnika.
Składniki na pieczone udka kurczaka.
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 4 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew
- 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
- ok. 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej limonki kafir
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 mała puszka pędów bambusa
- 2 łyżki sosu sojowego
Udka kurczaka z piekarnika przepis.
Przygotowanie chrupiących udek kurczaka:
Krok 1.
Udka kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Czerwoną paprykę umyć i pokroić w paseczki.
Pędy bambusa osączyć z zalewy (nie wylewać zalewy)
Krok 2.
W miseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę kafir, trawę cytrynową, chili, pędy bambusa i około 2 łyżki zalewy z bambusa- wymieszać.
Krok 3.
Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami, polać pozostałą w naczyniu marynatą.
Udka pieczemy przez około 1,5 godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika.
W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia.
Oto kilka pomysłów na pyszny obiad:
- udka kurczaka z piekarnika, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka>>>
- udka kurczaka z piekarnika, kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką i surówka z kapusty>>>
- udka kurczaka z piekarnika z sosem chrzanowym>>>
- udka kurczaka z piekarnika z ryżem jaśminowym, sałatą rzymską, fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)
Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką fot. Moja Książka Kucharska |
Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką fot. Moja Książka Kucharska |
uwielbiam pieczone udka:)
OdpowiedzUsuńI ja również, tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńPozdrawiam pięknie :)