Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA

www.e-ksiazkakucharska.pl
Chrupiące udka kurczaka z piekarnika fot. Moja Książka Kucharska

 Udka kurczaka z piekarnika.


Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. 

Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką.


      Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad.

Jak upiec udka kurczaka w piekarniku, aby miał chrupiącą skórkę.


 Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

Niezwykle aromatyczny kurczak pieczony w piekarniku z warzywami: cebulą, papryką, marchewką i pędami bambusa

Oto składniki i przyprawy na udka kurczaka z piekarnika.




Składniki na pieczone udka kurczaka.

  • 4 ćwiartki z kurczaka 
  • 4 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
  • ok. 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej limonki kafir
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 mała puszka pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu sojowego

Udka kurczaka z piekarnika przepis.


Przygotowanie chrupiących udek kurczaka:


Krok 1.
Udka kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Czerwoną paprykę umyć i pokroić w paseczki.
Pędy bambusa osączyć z zalewy (nie wylewać zalewy)

Krok 2.
W miseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę kafir, trawę cytrynową, chili, pędy bambusa i około 2 łyżki zalewy z bambusa- wymieszać.

Krok 3.
Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc.

Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami, polać pozostałą w naczyniu marynatą.

Udka pieczemy przez około 1,5  godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika.
W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia.



  Oto kilka pomysłów na pyszny obiad:

Smacznego :)


kurczak pieczony z chrupiącą skórką
Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką fot. Moja Książka Kucharska

udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką
Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką fot. Moja Książka Kucharska

2 komentarze:

  1. uwielbiam pieczone udka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja również, tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu :)
      Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger