ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ: przepis, jak zrobić
/
0
śledzie marynowane w occie z cebulką fot. Moja Książka Kucharska |
Klasyczny przepis na śledzie w occie.
Pyszne marynowane śledzie w zalewie octowej z cebulką o wyrazistym smaku i aromacie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Prawdziwe, domowe śledzie w occie, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Absolutnie rewelacyjne z sosem chrzanowym, w towarzystwie cebulki i posiekanego koperku.
Jak zrobić śledzie w occie ?
Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać o zakupie dobrej jakości śledzi, nie przesolonych. Jeżeli już okaże się, że nasze śledzie są mega słone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie kilkukrotnie zmieniać wodę.
Tak zrobione śledzie w occie to doskonała baza do wielu sałatek śledziowych, wyśmienite także jako samodzielne danie z kromką świeżego pieczywa z masłem.
Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na śledzie w occie i przygotuj je jeszcze dziś. Spróbuj koniecznie, są pyszne!
Przepis na śledzie w occie z cebulką.
Śledzie w occie z cebulką fot. Moja Książka Kucharska |
Oto składniki i przyprawy na śledzie w occie:
- 800g filetów śledziowych - matjasów
- 4 cebule
- 200ml octu
- 600ml wody
- 2 łyżki cukru
- kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
Do marynaty można dodać 1 marchew, którą należy obrać i pokroić w półkrążki, a następnie podgotować.
Śledzie nabiorą wyjątkowego smaku jeżeli przyrządzimy zaprawę na bazie octu winnego bądź jabłkowego zamiast spirytusowego. Przy zachowaniu ilości pozostałych składników, należy spróbować smak marynaty i w razie konieczności użyć więcej octu.
Przygotowanie śledzi w occie z cebulką:
Krok 1.
- Wyjąć śledzie z pojemnika i opłukać. Wlać do miseczki zimną wodę, włożyć filety śledziowe i moczyć przez około 2 godziny - w tym czasie ok. 3 razy wymienić wodę i wypłukać śledzie. Wymoczone filety pokroić w poprzek na 3-4 części.
- Cebule obrać i pokroić w piórka lub plasterki
Krok 2.
- Do garnka wlać 600ml wody, dodać pokrojoną cebulę, cukier, listki laurowe, pieprz i ziele, wlać ocet i zagotować, a następnie wystudzić.
- Pokrojone na mniejsze kawałki filety śledziowe ułożyć warstwami z cebulą w słoiku lub kamiennym naczyniu i zalać wystudzoną marynatą z przyprawami. Widelcem albo łyżką poruszać filety, tak aby marynata dotarła w każde miejsce w słoiku. Przykryć naczynie.
Śledzie wydawać nie wcześniej niż za 2dni.
Smacznego :)
Śledzie w occie z cebulką fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz