Liczba gości w ciągu ostatniego roku

FILET Z INDYKA SMAŻONY: przepis na soczyste sznycle z indyka

www.e-ksiazkakuchrska.pl
Sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce.

Przepis na smażone filety z indyka.


Soczyste sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce na obiad. Pyszne sznycle marynowane w soku z pomarańczy, przyprawione przyprawą do gyrosa, rozmarynem i oregano. Absolutnie rewelacyjny smażony filet z indyka. Najlepszy z pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką.

Jak zrobić smażone filety z indyka - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.




-----------------------------------
Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 30 minut*
-----------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie mięsa

Oto składniki i przyprawy na marynowane i smażone filety z indyka:



  • 1 kg zgrabnego filetu z indyka


  • 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry


  • 2 jajka


  • bułka tarta do panierowania


  • tłuszcz do smażenia

 marynata na kotlety z indyka:



  • 1/2 filiżanki dobrej oliwy


  • sok z 1/2 pomarańczy


  • 1 płaska łyżeczka oregano


  • szczypta rozmarynu


  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa


  • sól


  • pieprz


PRZYGOTOWANIE filetów z indyka na obiad: 


Krok 1.
Filet z indyka oczyszczamy z błonek i kostek, myjemy, wycieramy skropioną octem ściereczką.

Krok 2.

Mięso kroimy w plastry (ok. 6 szt.), delikatnie rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem.

Krok 3.

Przygotowujemy marynatę: do miseczki z oliwą dodajemy przyprawę do gyrosa, odrobinę rozmarynu, oregano, sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie), mieszamy. 

Krok 4.

Sznycle z indyka dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny.

Krok 4.

Zamarynowane kotlety z indyka panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor.

Smażone filety z indyka podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz sezonową sałatką. Obficie posypujemy zieleniną.

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Filet z indyka smażony fot. MKK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger