![]() |
Najlepsze, delikatne polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska |
Prosty przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym.
Pyszne polędwiczki wieprzowe na obiad duszone w sosie z cebulą, marchewką i selerem. Polędwiczki wieprzowe marynowane, doprawione solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Polędwiczki z mojego przepisu, mimo, że pieczone w piekarniku, są miękkie i soczyste.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, aby były kruche i delikatne - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Polędwiczki wieprzowe najpierw marynujemy w przyprawach i cebuli. Aby mięso było soczyste w środku, polędwiczki obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia w którym będą się dusić i obkładamy warzywami. Następnie naczynie należy szczelnie nakryć i powoli, w niezbyt dużej temperaturze dusić polędwiczki do miękkości. Można w piekarniku lub na płycie. To tak po krótce. Dokładny przepis poniżej.
Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym.
Składniki :
- 2-3 polędwiczki wieprzowe
- 2 cebule cukrowe
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
Przepis na polędwiczki wieprzowe - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- polędwiczki oczyścić z białych błonek, umyć i osuszyć
- cebule obrać i posiekać w kostkę
Następnie :
- marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami
- selera pokroić w poprzek w plasterki
Krok 2.
- Polędwiczki wieprzowe ułożyć w naczyniu, z każdej strony oprószyć solą oraz pieprzem i obłożyć pokrojoną cebulą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki do zamarynowania - najlepiej na całą noc.
Krok 3.
- Zamarynowane polędwiczki wyjąć z cebuli, oprószyć mąką pszenną i obsmażyć z każdej strony na gorącej patelni z niewielką ilością oliwy na rumiano. Następnie polędwiczki przełożyć do naczynia, w którym będą się dusiły - trzymać w cieple.
- Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę octu jabłkowego, cały czas mieszając odparować przez ok. 30s. Następnie dodać miód, rozmieszać i wsypać cebulę, startą marchew i posiekanego selera naciowego, poddusić kilka minut, a następnie wlać ok. 1/2szklanki wody lub bulionu, można doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować i przełożyć warzywa do polędwiczek.
Na koniec dodać posiekany koperek, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z potrawą z piekarnika, nie zdejmować pokrywy i pozostawić jeszcze na ok. 10-15 minut.
Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko.
Smacznego :)
![]() |
Polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz