Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pieczone młode ziemniaki.

Pieczone młode ziemniaki.


Chrupiące, pieczone młode ziemniaki w czosnku to super proste danie! Te ziemniaki w łupinach z piekarnika mają niezwykle maślany i czosnkowy smak, oraz złotą podpieczoną skórkę.


Ziemniaczki pieczone w mundurkach.


Ziemniaczki pieczone w mundurkach to przepis na banalnie prosty dodatek do obiadu. Składniki są proste, tanie i łatwo dostępne. 

  • Ilość czosnku użytego w tym przepisie jest dostosowana do mojego smaku, można doprawić według własny preferencji smakowych.
  • Do przyprawienia ziemniaków w mundurkach używam soli morskiej.
  • Jeśli nie lubisz pietruszki, możesz zastąpić ją posiekanym koperkiem albo rozmarynem.
Każdy pokocha te młode pieczone ziemniaki - przy minimalnych składnikach uzyskujemy maksimum niesamowitego smaku :)

Jak upiec ziemniaki w piekarniku w mundurkach.


    Do pieczenia można tak naprawdę użyć dowolnego rodzaju ziemniaków. Doskonałe są zarówno zwykłe, białe ziemniaki jak i czerwone lub słodkie bataty...wszystkie są pyszne!

Osobiście uwielbiam małe ziemniaczki pieczone w koszulkach, jednak tą kwestię pozostawiam całkowicie dla Ciebie. 
Aby ziemniaki miały piękną, złotą i chrupiącą skórkę piekę je w 200 stopniach przez około 60 minut. W tym czasie obracam je kilka razy, aby równomiernie się rumieniły.

Więcej przepisów na ziemniaki:

Pieczone młode ziemniaki składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków w łupinach, starannie wyszorowanych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki dobrej oliwy + 2 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki mielonego czosnku
  • sól i pieprz mielony
  • posiekana natka pietruszki, koperek, rozmaryn albo tymianek

Przepis na ziemniaki w mundurkach z piekarnika:


Krok 1.

  • Piekarnik rozgrzać to 200 stopni. Blaszkę do pieczenia lekko natrzeć olejem.
  • Ziemniaki ułożyć na blaszce posypać przyprawami o polać olejem oraz stopionym masłem - wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły wszystkie ziemniaki.
Krok 2.
  • Młode ziemniaki piec przez około 60 minut lub do czasu, aż będą miękkie w środku. podczas pieczenia kilkakrotnie przewracać ziemniaki, aby równomiernie się rumieniły.
Upieczone ziemniaki w mundurkach wyjąć z piekarnika, można doprawić jeszcze solą i pieprzem, a przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.

Miłego gotowania!

6 komentarzy:

  1. Świetny wpis i propozycje, a no a ziemniaczki, wyglądają bardzo apetycznie :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło :) Ślicznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smacznie wyglądają, uwielbiam takie ziemniaczki. =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja też! :) Tym bardziej zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger