Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KWAŚNICA - tradycyjna góralska zupa

www.e-ksiazkakucharska.pl
Najlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa.

Kwaśnica

Przepis na pyszną kwaśnicę góralską.


Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki.


Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny.
Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę.

Kwaśnica -  oto prosty, wypróbowany przepis, składniki i przyprawy.



Tradycyjna kwaśnica - składniki i przyprawy:

  • 450g karkówki wieprzowej
  • 1 porcja włoszczyzny bez włoskiej kapusty
  • 2 liście laurowe i po kilka ziarenek ziela ang. i pieprzu
  • 500g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej papryki czerwonej
  • 4 średnie ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • warzywa z włoszczyzny obrać i umyć
  • mięso umyć 
  • kapustę kiszoną osączyć z soku, lekko wycisnąć i pokroić. Sok zachować i w razie potrzeby doprawić nim później kwaśnicę
  • cebulę obrać i posiekać
  • ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
Krok 2.
  • Ugotować tłusty wywar. Do garnka włożyć karkówkę (w całości), włoszczyznę, liście laurowe, czosnek i po kilka ziarenek ziela oraz pieprzu czarnego. Wlać 2,5 litra chłodnej wody i zagotować. Rosół gotować na wolnym ogniu przez min. 1 godzinę. 
  • Następnie wyjąć z rosołu mięso i warzywa. Mięso przestudzić i pokroić w większą kostkę, a warzywa przeznaczyć do sałatki jarzynowej. 
  • Przecedzić rosół.
Krok 3.
  • Przecedzony wywar zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i ugotować. Następnie dołożyć kiszoną kapustę, karkowkę pokrojoną w większe kawałki i paprykę mieloną, podgotować, nie dogotowując całkowicie, tak by kapusta pozostała chrupka.
Krok 4.
  • Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do kwaśnicy.
Po kilku minutach zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z kapusty kiszonej. Kwaśnicę podawać gorącą, równomiernie rozdzielając mięso na każda porcję.

Kwaśnica im dłużej postoi tym staje się lepsza - najlepsza jest na drugi dzień.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kwaśnica - tradycyjna góralska zupa

2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger