![]() |
Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty ze śmietaną do obiadu.
Najlepsza surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem i śmietaną, doprawiona cukrem i sokiem z cytryny. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla. Do surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki, jej smak będzie jeszcze lepszy.
Jak zrobić tradycyjną surówkę z białej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku na prostą i szybką surówkę z kapusty.
Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty .
![]() |
Surówka z białej kapusty fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na surówkę z kapusty ze śmietaną do obiadu:
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 jabłko
- 1 mała cebulka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier, pieprz i sól do smaku
Przepis na surówkę z białej kapusty - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Kapustę cienko poszatkować.
- Marchew i jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn.
- Cebulkę obrać i drobno pokroić
Krok 2.
- W miseczce przygotować sos słodko-kwaśny ze śmietany, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu.
Krok 3.
- W salaterce wymieszać kapustę, marchew, jabłka i cebulę. Przed podaniem polać surówkę z białej kapusty sosem śmietanowym, starannie wymieszać i posypać posiekaną zieleniną.
Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepsza do kotletów mielonych z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem albo kotletami schabowymi.
Smacznego :)
![]() |
Surówka z białej kapusty ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska |
Wyszła pysznie. Prosty i szybki przepis.
OdpowiedzUsuń