Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

żurek staropolski
żurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska

Przepis  na staropolski żurek na zakwasie.


Wyjątkowy, pyszny przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą. Żurek dodatkowo z pieczonym albo duszonym mięsem, chrzanem i suszonymi grzybami, zabielany śmietaną.

Jak zrobić staropolski żurek na zakwasie - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Do żuru staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę gryczaną sypką, pęczak, groch albo całe ziemniaki z wody.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na tradycyjny żurek staropolski z jajkiem i  białą kiełbasą.




www.e-ksiazkakucharska.pl
żurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska

Składniki i przyprawy na żurek:

  • 2,5 litra wywaru z mięsa
  • 1 - 1,5 szklanki rozmieszanego zakwasu pszennego na żur
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 1-2 łyżki chrzanu tartego
  • 1/2 szklanki śmietany do zup 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka przesianego majeranku
  • 2 białe kiełbasy 

dodatkowo na wkładkę:

  • mięso pieczone, duszone lub gotowane z wywaru
  • jajka gotowane na twardo 

Przepis na żurek z jajkiem i kiełbasą - przygotowanie krok po kroku:

Krok 1.
  • Ugotowany wywar mięsny przecedzić, mięso pokroić w kostkę.
  • Suszone grzyby opłukać, namoczyć w 2 szklankach wody i ugotować (w wodzie w której się moczyły). Następnie ugotowane grzyby pokroić w paseczki lub kostkę.
Krok 2.
  • Wywar z mięsa zagotować, włożyć białą kiełbasę i parzyć przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć i pokroić w plastry.
  • Do gotującego się wywaru wlać zakwas pszenny, włożyć pokrojone mięso z wywaru albo inne duszone lub pieczone, grzyby, kiełbasę i rozbitą śmietanę. Doprawić do smaku chrzanem, majerankiem, solą oraz pieprzem i zagotować. 
Przy wydawaniu do każdej porcji żuru dodawać 1 jajko na twardo. Kiełbasę i mięso rozdzielać równomiernie na porcję.

Do żurku staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę gryczaną sypką, pęczak, groch albo całe ziemniaki z wody.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek przepis fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek staropolski przepis fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger