ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
/
0
żurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na staropolski żurek na zakwasie.
Wyjątkowy, pyszny przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą. Żurek dodatkowo z pieczonym albo duszonym mięsem, chrzanem i suszonymi grzybami, zabielany śmietaną.
Jak zrobić staropolski żurek na zakwasie - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Do żuru staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę gryczaną sypką, pęczak, groch albo całe ziemniaki z wody.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na tradycyjny żurek staropolski z jajkiem i białą kiełbasą.
żurek staropolski fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki i przyprawy na żurek:
- 2,5 litra wywaru z mięsa
- 1 - 1,5 szklanki rozmieszanego zakwasu pszennego na żur
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 1-2 łyżki chrzanu tartego
- 1/2 szklanki śmietany do zup 30%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka przesianego majeranku
- 2 białe kiełbasy
dodatkowo na wkładkę:
- mięso pieczone, duszone lub gotowane z wywaru
- jajka gotowane na twardo
Przepis na żurek z jajkiem i kiełbasą - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Ugotowany wywar mięsny przecedzić, mięso pokroić w kostkę.
- Suszone grzyby opłukać, namoczyć w 2 szklankach wody i ugotować (w wodzie w której się moczyły). Następnie ugotowane grzyby pokroić w paseczki lub kostkę.
Krok 2.
- Wywar z mięsa zagotować, włożyć białą kiełbasę i parzyć przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć i pokroić w plastry.
- Do gotującego się wywaru wlać zakwas pszenny, włożyć pokrojone mięso z wywaru albo inne duszone lub pieczone, grzyby, kiełbasę i rozbitą śmietanę. Doprawić do smaku chrzanem, majerankiem, solą oraz pieprzem i zagotować.
Przy wydawaniu do każdej porcji żuru dodawać 1 jajko na twardo. Kiełbasę i mięso rozdzielać równomiernie na porcję.
Do żurku staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę gryczaną sypką, pęczak, groch albo całe ziemniaki z wody.
Smacznego :)
Żurek przepis fot. Moja Książka Kucharska |
Żurek staropolski przepis fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz