SURÓWKA Z RZODKIEWKI I SAŁATY DO OBIADU
/
0
Bardzo prosta i smaczna surówka do obiadu |
Przepis na pyszną surówkę obiadową.
Łatwa i smaczna surówka do obiadu z sałaty masłowej i rzodkiewki w śmietanie ze szczypiorkiem.
Zamiast sałaty masłowej do przygotowania surówki można użyć innej ulubionej sałaty np. lodowej albo rzymskiej. Aby sałata zachowała dłużej chrupkość dobrze jest ją skropić sokiem z cytryny lub esencją z kwasku cytrynowego.
Szybka surówka na obiad - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na surówkę obiadową z sałaty i rzodkiewki w śmietanie:
- 1pęczek rzodkiewek
- 1 niewielka główka sałaty masłowej
- 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem lub mały pęczek samego szczypiorku
- 1 kubek kwaśnej, gęstej śmietany 200g
- sól i pieprz mielony do smaku
Przepis na surówkę na obiad - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- rzodkiewkę oczyścić i pokroić w cienkie krążki
- cebulkę ze szczypiorkiem lub szczypiorek przebrać, opłukać i bardzo drobno posiekać
- liście sałaty opłukać, otrząsnąć z wody i pokroić w paseczki
- w kubeczku rozmieszać śmietanę z solą i pieprzem
Krok 2.
- W miseczce umieścić sałatę, dodać plasterki rzodkiewek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Krótko przed podaniem, surówkę polać śmietaną i lekko przemieszać.
Surówkę podawać jako dodatek do obiadu. Najlepsza surówka do kotletów schabowych, sznycelków z mięsa mielonego i pieczarkami albo chrupiących skrzydełek z piekarnika.
Pyszna surówka z rzodkiewki i sałaty do obiadu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz