PLACKI ZIEMNIACZANE: wyjątkowy przepis, jak zrobić
/
6
Chrupiące placki ziemniaczane. |
Staropolski przepis na pyszne placki ziemniaczane na mleku.
Placki ziemniaczane parzone mlekiem są delikatniejsze w środku i nie ciemnieją. Do placków ziemniaczanych wybieramy ziemniaki duże, mączyste i zdrowe. Wszystkie nadpsute odrzucamy, gdyż takie ziemniaki popsują smak placków. Jeżeli przyrządzamy placki z późnych i starszych ziemniaków, po starciu ich bądź zmiksowaniu, należy odcedzić nadmiar wydzielonego soku, a następnie dodać pozostałe składniki.
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były smaczne, złociste i chrupiące?
Wyjątkowy i prosty przepis, składniki oraz przygotowanie domowych placków ziemniaczanych na mleku, bez tarcia.
Przepis na złociste i chrupiące placki ziemniaczane. |
Oto składniki i przyprawy na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 60ml mleka
- 1- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzanej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- smalec lub olej do smażenia
Przepis na placki ziemniaczane - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- wybrać ziemniaki duże, obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki
- cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn na najmniejszych oczkach
- mleko zagotować
Krok 2.
- Przygotowane ziemniaki włożyć do malaksera, zmiksować i gotowe. Jeżeli ziemniaki są późne i starsze należy odcisnąć z nich nadmiar wydzielonego soku.
- Do masy ziemniaczanej wlać wrzące mleko i rozmieszać, a następnie dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać smalec lub olej. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, delikatnie spłaszczyć placuszki ziemniaczane i smażyć na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki ziemniaczane osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe placki ziemniaczane podajemy posypane cukrem i polane śmietaną. Świetnie smakują z gulaszem z karkówki albo sosem pieczarkowym.
Smacznego :)
Domowe, najlepsze placki ziemniaczane. |
Uwielbiam placki, a o wersji z mlekiem nigdy w życiu nie słyszałam. Bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTym bardziej polecam wypróbować :)
Usuńmuszę ogarnąć tą książkę
OdpowiedzUsuńNa mleku to placków jeszcze nie jadłem, ale chyba trzeba będzie przyrządzić te placuchy i zobaczyć jak smakują.
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane zawsze na propsie :) po węgiersku, z cukrem, ze śmietaną :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń