Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PLACKI ZIEMNIACZANE: wyjątkowy przepis, jak zrobić

www.e-ksiazkakucharska.pl
Chrupiące placki ziemniaczane.

Staropolski przepis na pyszne placki ziemniaczane na mleku.


Placki ziemniaczane parzone mlekiem są delikatniejsze w środku i nie ciemnieją. Do placków ziemniaczanych wybieramy ziemniaki duże, mączyste i zdrowe. Wszystkie nadpsute odrzucamy, gdyż takie ziemniaki popsują smak placków. Jeżeli przyrządzamy placki z późnych i starszych ziemniaków, po starciu ich bądź zmiksowaniu, należy odcedzić nadmiar wydzielonego soku, a następnie dodać pozostałe składniki.

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były smaczne, złociste i chrupiące?


Wyjątkowy i prosty przepis, składniki oraz przygotowanie domowych placków ziemniaczanych na mleku, bez tarcia.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na złociste i chrupiące placki ziemniaczane.

Oto składniki i przyprawy na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 60ml  mleka
  • 1- 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzanej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • smalec lub olej do smażenia

Przepis na placki ziemniaczane - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • wybrać ziemniaki duże, obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki
  • cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn na najmniejszych oczkach 
  • mleko zagotować
Krok 2.
  • Przygotowane ziemniaki włożyć do malaksera, zmiksować i gotowe.  Jeżeli ziemniaki są późne i starsze należy odcisnąć z nich nadmiar wydzielonego soku. 
  • Do masy ziemniaczanej wlać wrzące mleko i rozmieszać, a następnie dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać smalec lub olej. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, delikatnie spłaszczyć placuszki ziemniaczane i smażyć na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki ziemniaczane osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe placki ziemniaczane podajemy posypane cukrem i polane śmietaną. Świetnie smakują z gulaszem z karkówki albo sosem pieczarkowym.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowe, najlepsze placki ziemniaczane.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki, a o wersji z mlekiem nigdy w życiu nie słyszałam. Bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę ogarnąć tą książkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Na mleku to placków jeszcze nie jadłem, ale chyba trzeba będzie przyrządzić te placuchy i zobaczyć jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki ziemniaczane zawsze na propsie :) po węgiersku, z cukrem, ze śmietaną :D

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger