BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis
/
3
Barszcz ukraiński z ziemniakami. |
Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński.
Prawdziwy, domowy barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami, zabielany śmietaną.
Barszcz ukraiński - pyszna zupa z tartych czerwonych buraczków z ziemniakami, fasolą i pomidorami z dodatkiem śmietanki. Absolutnie rewelacyjny! :)
Tradycyjny barszcz ukraiński podawany jest z kaszą sypką lub jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Przed podaniem dodajemy do każdej porcji drobno pokrojony szczypiorek. W sezonie letnim zamiast fasoli do barszczu można dodać 300g fasolki szparagowej. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje ugotowany na wywarze z mięsa. Mój barszcz jest z czerwoną fasolą (tak mi się zamarzyło), natomiast zazwyczaj gotujemy go z drobną fasolą białą.
Zobacz prosty przepis na domowy barszcz ukraiński. Polecam.
Prosty przepis na barszcz ukraiński. |
Składniki i przyprawy na barszcz ukraiński:
- 2,5 l wywaru z mięsa, warzyw lub wody
- 300g warzyw (marchew, pietruszka, kawałek selera)
- 2 średnie buraki
- 150g - 200g drobnej fasoli białej lub czerwonej lub 300g fasolki szparagowej (w sezonie letnim)
- 350g ziemniaków
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) lub 500g pomidorów świeżych
- 1 mały kubek śmietanki 30% (ok. 200g)
- kilka ziarenek ziela ang. i listek laurowy (ew.)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, cukier i pieprz do smaku
dodatki do barszczu ukraińskiego:
- kasza sypka
- jajka na twardo
- posiekany szczypiorek
- skwarki z boczku lub słoniny i zrumieniona cebulka
Przepis na barszcz ukraiński - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- fasolę namoczyć na kilka godzin w przegotowanej wodzie, następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła.
następnie:
- marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
- buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
- ziemniaki obrać , umyć i pokroić w równą kostkę
- rosół, jeżeli jest, przecedzić
- jeżeli używa się świeżych pomidorów, należy je udusić w osobnym naczyniu i przetrzeć przez sito
Krok 2.
- Zagotować rosół lub wodę w garnku (jeśli woda to dodać 1 łyżkę przyprawy typu jarzynka), dodać marchew, pietruszkę, selera oraz buraczki i wstępnie podgotować. Następnie do warzyw wrzucić pokrojone ziemniaki i ewentualnie ziele angielskie oraz listek laurowy. Gdy warzywa będą miękkie do barszczu dodać ugotowaną fasolę wraz z wywarem, pomidory. Barszcz ukraiński zagotować i doprawić śmietaną oraz koperkiem. Dodać soli i pieprzu do smaku.
Przed podaniem do każdej porcji barszczu ukraińskiego dodać drobno posiekany szczypiorek. Barszcz podawać z kaszą sypką i jajkiem, można okrasić skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką.
Miłego gotowania!
Barszcz ukraiński. |
Przepis zaktualizowany 09.2020
Smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła obłędny barszcz ukraiński, tylko chyba dawała białą fasolę a nie czerwoną
OdpowiedzUsuńMi zamarzyła się czerwona ;)
UsuńAnitek....w przepisie jest biała lub czerwona.....do wyboru :)
Usuń