Liczba gości w ciągu ostatniego roku

FASOLKA SZPARAGOWA Z BRUKSELKĄ PO TAJSKU

www.e-ksiazkakucharska.pl
Fasolka szparagowa z czosnkiem i chili po Tajsku.

Przepis na pyszną fasolkę szparagową z woka po tajsku.



     Szybka i smaczna fasolka szparagowa z brukselką smażona po Tajsku z dodatkiem czosnku, chili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry. 

     Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie, doprawionym pastą curry, octem ryżowym, sosem sojowym oraz miodem. Wyśmienita nie tylko jako samodzielne i lekkie danie na obiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym.

    Zimą i wczesną wiosną bywa trudno o świeże warzywa lub owoce. W takiej sytuacji ratunkiem mogą okazać się warzywa mrożone. Do przygotowania potrawy użyłam mrożonej fasolki szparagowej Hortex. Fasolka szparagowa przygotowana według mojego przepisu jest rewelacyjna. Polecam :)
     Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis.

Oto składniki na fasolkę szparagową po Tajsku:

  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Hortex
  • ok. 500g brukselki
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • ok. 2 cm kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 - 1 cała papryczka chili
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (ew. można zastąpić jasnym sojowym)
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżeczka suszonych listków limonki kafir
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • sok z limonki, sos sojowy do smaku

Przepis na fasolkę szparagową po Tajsku:


Krok 1.
  • Brukselkę oczyścić z wierzchnich, zwiędłych liści, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, ściąć nieco u podstawy. Następnie wrzucić na osolony, lekko zakwaszony wrzątek z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i podgotować 5 minut. Podgotowaną brukselkę odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą. Każdą brukselkę przekroić na połówki, większe z nich na ćwiartki.
  • Fasolkę szparagową podgotować tak jak brukselkę (nie rozmrażać wcześniej).
  • czosnek obrać i posiekać drobno.
  • Imbir oczyścić i zetrzeć na tarce do jarzyn na małych oczkach lub drobno posiekać.
  • Papryczkę chili pozbawić nasionek i posiekać.
  • kolendrę posiekać.
Krok 2.
  • W woku (lub na większej patelni) rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać pastę curry, czosek, imbir i posiekaną papryczkę -podsmażać na silnym ogniu ok. 1 minutę cały czas energicznie mieszając. Następnie wlać ocet ryżowy i odparować.
  • Do woka dodać miód, sos rybny (lub sojowy), listki kafir, rozmieszać, a następnie wsypać fasolkę szparagową oraz brukselkę. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku sokiem z limonki oraz jasnym sosem sojowym. 

Propozycja podania fasolki szparagowej po Tajsku:

jako samodzielne danie lub z makaronem ryżowym, wołowiną, kurczakiem  albo krewetkami. A także z jajkiem sadzonym i mleczkiem kokosowym.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Chrupiąca, ognista fasolka szparagowa po Tajsku.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Fasolka szparagowa z brukselką, czosnkiem i chili po Tajsku.

8 komentarzy:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger