JAJKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z RZODKIEWKĄ
/
4
Jajka ze śmietaną, majonezem i rzodkiewką. |
Prosty i szybki przepis na smaczne jajka w sosie ze śmietany z rzodkiewką.
Pyszne jajka w śmietanie z majonezem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Prosty przepis na szybkie śniadanie, przekąskę albo fajną i ciekawą przystawkę podczas uroczystości rodzinnych i świątecznych. Jajka w sosie z dodatkiem sałaty i musztardy francuskiej.
Zobacz wypróbowany przepis na ciekawe jajka w sosie ze śmietany i majonezu z posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Polecam :)
Oto składniki i przyprawy na jajka w sosie ze śmietany i majonezu z rzodkiewką:
- 5 świeżych jaj
- 1 mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany
- ok. 2 łyżki majonezu
- 3 posiekane rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz i sól
dodatki do jajek w sosie:
- 3 posiekane rzodkiewki
- kilka lisków sałaty zielonej
- musztarda francuska
Przepis na jajka w sosie:
Krok 1.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, czysto obrać. Następnie każde jajko przeciąć na połówki poprzecznie, ściąć czubki i ustawić żółtkami do góry.
- W miseczce wymieszać śmietanę, majonez, posiekaną rzodkiewkę oraz szczypiorek, doprawić do smaku.
- Jajka oblać przygotowanym sosem. Porcje posypać po wierzchu posiekaną rzodkiewką, udekorować musztardą francuską i liśćmi sałaty zielonej.
Smacznego :)
Jajka w śmietanie z rzodkiewką. |
kolejny przepis do zapisania na święta. Fajny pomysł z tą musztardą francuską
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńCzy takie jajka po przygotowaniu mogą długo stać? Przede wszystkim chodzi mi o pokrojoną rzodkiewkę. Nie chciałabym, żeby wszystko podeszło wodą.
OdpowiedzUsuńPotrawy typu jajka faszerowane czy w sosach na bazie śmietany i majonezu powinno się podawać niedługo po przygotowaniu. Raczej nie polecam przetrzymywania tej potrawy dłużej. Natomiast muszę przyznać, że sam ten sos śmietanowy z majonezem i rzodkiewką miałam w miseczce, w lodówce przez kilka godzin i nic mu się nie działo :) Myślę, że spokojnie wytrzymałby i do następnego dnia ;)
OdpowiedzUsuńAaa i jeszcze tak mi przyszło na myśl - ważna jest dobra, prawdziwa śmietana - nie jakieś tam 'Zotty' z dziwnymi składnikami ;) Wówczas w temperaturze pokojowej, na stole wszystko się ładnie utrzyma :)