BOTWINKA - przepis na barszcz czerwony z botwinką
/
6
Barszcz czerwony z botwinką |
Botwinka - przepis stary jak świat, ale zupa pyszna i zawsze na czasie.
Przepis na barszcz czerwony z botwinką w każdym domu może wyglądać nieco inaczej, jednak ja nie wyobrażam sobie takiej zupy bez dodatku jajek na twardo i pokruszonego białego sera. Oczywiście obowiązkowo kwaśna, gęsta śmietana i dużo posiekanego, świeżego kopru. Botwinka to zupa, która na pewno kojarzy mi się z dzieciństwem. Szczególnie w sezonie na botwinkę, barszcz ten był przyrządzany przez babcie albo rodziców bardzo często.
Prosty przepis na aromatyczny i pyszny barszcz czerwony z botwinką.
Pyszny, domowy barszcz czerwony z botwinką. |
Barszczyk z botwinką - składniki potrzebne do jego przygotowania:
- 1 marchewka
- 4-5 ziemniaków
- dorodny pęczek świeżej botwinki z młodymi buraczkami
- 1,5 litra rosołu
- posiekany koperek
- sól, pieprz i cukier do smaku
- kilka listków selera
- koncentrat czerwonego barszczu do smaku (ewentualnie)*
- 1 łyżka masła
Dodatki do barszczyku z botwinką:
- kwaśna, gęsta śmietana
- biały ser
- podsmażona cebulka
- ugotowana fasola albo zielony groszek
Barszczyk z botwinką - sposób wykonania:
Krok 1.
- Botwinę oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w paski.
- Buraczki wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
- Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę.
Krok 2.
- W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, marchew i podsmażyć chwilę, często mieszając. Następnie wlać gorący, przecedzony rosół i podgotować.
- Dołożyć do zupy starte buraczki, listki selera, a po kilku minutach pokrojoną botwinkę. Gotować razem nie dłużej niż przez 5 minut.
- Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i koncentratem z buraków. Można delikatnie pocukrować. Wsypać sporą ilość posiekanego, świeżego kopru.
Gotowy barszczyk z botwinką podajemy ze śmietaną i ulubionymi dodatkami np. jajkiem na twardo lub białym serem. Palce lizać!
Smacznego :)
Barszczyk z botwinką. |
Barszcz czerwony z botwinką. |
Uwielbiam zupy buraczane na ciepło i na zimno :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBiały ser? Kompletnie mnie zaskoczyło to połączenie. Trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuń:D
Usuń