Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLECIKI Z KALAFIORA : przepis na pyszny obiad

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety kalafiorowo-ziemniaczane - przepis.

Pyszne, domowe kotlety z kalafiora - wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.


     Lekkie i pyszne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i dużej ilości posiekanego koperku - prosty, wypróbowany przepis. Kotleciki z kalafiora przyprawione tymiankiem, gałką muszkatołową i szczyptą curry. Przygotowane w taki sposób kotleciki kalafiorowe będą delikatne w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz i świetnie sprawdzą się w twoich daniach jako dodatek do obiadu.

Kotleciki z kalafiora to genialna opcja na obiad. 


     Te wyjątkowe kotlety kalafiorowo-ziemniaczane pasują do jajka sadzonego, duszonych  lub pieczonych mięs lub gulaszu. Wyśmienitym dodatkiem do kotletów kalafiorowych będą różnego rodzaju surówki. Przedstawiony przepis gwarantuje pyszny smak, który można dopełnić  sosem ogórkowym. Absolutnie pyszne!



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotleciki z kalafiora - oryginalne danie za grosze.

Pyszne, domowe kotlety z kalafiora - lista składników:

  • ok. 400g ugotowanych różyczek kalafiora
  • ok. 200g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta curry, tymianku i gałki muszkatołowej
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików z kalafiora

Prosty przepis na kotleciki z kalafiora - przygotowanie :


Krok 1.
  • Ugotowane i odparowane ziemniaki oraz kalafiora rozgnieść widelcem albo rozdrobnić w malakserze. Następnie w miseczce umieścić wszystkie składniki na kotlety i wymieszać.
  • Formować dłońmi zgrabne kotleciki i delikatnie panierować w bułce tartej. Każdy kotlecik od razu kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ostrożnie podczas odwracania kotletów z kalafiora na patelni. Najlepiej aby smażyć do 4 sztuk kotlecików jednocześnie - tak , aby wygodnie obracać je na patelni. 
Usmażone kotleciki z kalafiora osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Kotlety podawać z różnego rodzaju mięsem, gulaszem, jajkami sadzonymi, surówkami. Idealnym dodatkiem do kalafiorowych kotlecików jest sos z kiszonych lub konserwowych ogórków.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety z kalafiora.

6 komentarzy:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger