Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BOTWINKA - przepis na barszcz czerwony z botwinką

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz czerwony z botwinką

Botwinka - przepis stary jak świat, ale zupa pyszna i zawsze na czasie.


      Przepis na barszcz czerwony z botwinką w każdym domu może wyglądać nieco inaczej, jednak ja nie wyobrażam sobie takiej zupy bez dodatku jajek na twardo i pokruszonego białego sera. Oczywiście obowiązkowo kwaśna, gęsta śmietana i dużo posiekanego, świeżego kopru. Botwinka to zupa, która na pewno kojarzy mi się z dzieciństwem. Szczególnie w sezonie na botwinkę, barszcz ten był przyrządzany przez babcie albo rodziców bardzo często.

Prosty przepis na aromatyczny i pyszny barszcz czerwony z botwinką.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszny, domowy barszcz czerwony z botwinką.

Barszczyk z botwinką - składniki potrzebne do jego przygotowania:

  • 1 marchewka
  • 4-5 ziemniaków
  • dorodny pęczek świeżej botwinki z młodymi buraczkami
  • 1,5 litra rosołu 
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • kilka listków selera
  • koncentrat czerwonego barszczu do smaku (ewentualnie)*
  • 1 łyżka masła
Dodatki do barszczyku z botwinką:
  • kwaśna, gęsta śmietana
  • biały ser
  • podsmażona cebulka
  • ugotowana fasola albo zielony groszek

Barszczyk z botwinką - sposób wykonania:


Krok 1.
  • Botwinę oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w paski. 
  • Buraczki wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
  • Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę.
Krok 2.
  • W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, marchew i podsmażyć chwilę, często mieszając. Następnie wlać gorący, przecedzony rosół i podgotować. 
  • Dołożyć do zupy starte buraczki, listki selera, a po kilku minutach pokrojoną botwinkę. Gotować razem nie dłużej niż przez 5 minut.
  • Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i koncentratem z buraków. Można delikatnie pocukrować. Wsypać sporą ilość posiekanego, świeżego kopru.
Gotowy barszczyk z botwinką podajemy ze śmietaną i ulubionymi dodatkami np. jajkiem na twardo lub białym serem. Palce lizać!

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszczyk z botwinką.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz czerwony z botwinką.

5 komentarzy:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger