Jajecznica z kiełbasą - delikatna i puszysta, przepis
Jajecznica z kiełbasą. |
Jajecznica z kiełbasą
Jajecznica z kiełbasą to pyszne i sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom jajek i mięsa. Ta prosta i szybka potrawa może być przygotowana w kilka minut, co sprawia, że jest idealna na szybkie śniadanie.
Aby przygotować jajecznice z kiełbasą, potrzebujemy kilku prostych składników. Potrzebujemy kilku jajek, kiełbasy, cebuli, masła, soli i pieprzu. Możemy również dodać do niej ulubione przyprawy, takie jak zioła prowansalskie, paprykę czy czosnek.
Jajecznica z kiełbasą
Jajecznica z kiełbasą to danie, które możemy modyfikować według własnych upodobań. Możemy dodać do niej warzywa takie jak pomidory, paprykę czy szpinak, co doda jej świeżości i kolorytu. Dodatkowo możemy przyprawić ją ulubionymi ziołami, takimi jak szczypiorek czy natka pietruszki, co nada jej dodatkowego smaku. Jajecznicę z kiełbasą warto podać z chrupiącą bułką i kawą lub herbatą na śniadanie lub brunch z rodziną i przyjaciółmi.
Składniki:
- 4 jajka
- kawałek kiełbasy (np. zwyczajna, kabanosy, kiełbasa żywiecka)
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie: świeże zioła, posiekana cebula dymka do dekoracji
- sól i mielony pieprz do smaku
- Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w drobną kostkę.
- Rozgrzać masło na patelni na średnim ogniu.
- Dodać pokrojoną kiełbasę na patelnię i smażyć kilka minut, aż zacznie lekko się rumienić.
- Ubić jajka w misce i dodać do kiełbasy.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Smażyć jajecznicę na patelni, mieszając co jakiś czas, aż jajka zetną się do pożądanej konsystencji.
- Przełożyć jajecznicę z kiełbasą na talerz, posypać świeżymi ziołami lub drobno pokrojoną cebulą dymką dla wzmocnienia smaku i koloru.
Obłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
OdpowiedzUsuń