Pyszna, delikatna jajecznica z kiełbasą. |
Jajecznica z kiełbasą.
Przepis na smaczną i puszystą jajecznicę z kiełbasą.
Klasyczna, polska jajecznica z kiełbasą wiejską, smażona na boczku. Jajecznica z dodatkiem śmietany, dzięki czemu jest niezwykle puszysta i delikatna. Jajecznica to prosta i smaczna propozycja na szybkie śniadanie.
Jak przygotować jajecznicę idealną na kiełbasie z boczkiem.
Sprawdzony przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie jajecznicy na kiełbasie krok po kroku. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.
Przepis na domową jajecznicę na kiełbasie. |
Oto składniki na klasyczną jajecznicę na kiełbasie:
na 2 porcje:- 4 jajka
- 1 kopiasta łyżka śmietany 12%
- 60 g wiejskiej kiełbasy
- plasterek wędzonego boczku
- sól do smaku
- posiekany szczypiorek (ewentualnie)
Przepis na jajecznicę - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Jajka wbić do miseczki, dodać zimną śmietanę i sól - wymieszać na jednolitą masę.
- Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni.
- Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostkę dodać na patelnię z podsmażonym boczkiem i podgrzewać mieszając .
- Następnie na patelnię wylać masę jajeczną i powoli smażyć. Gdy dolna warstwa zetnie się, oddzielić ją od dna łyżką w kilku pulchnych kawałkach. Zdjąć z ognia.
Przed podaniem jajecznicę oprószyć mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Jajecznicę na kiełbasie podawać z pieczywem lub ziemniakami i sezonową surówką np. sałatą zieloną, szpinakiem, fasolką szparagową itp.
Smacznego :)
Jajecznica z kiełbasą - delikatna i puszysta. |
Obłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
OdpowiedzUsuń