Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SZPINAK ZE ŚMIETANĄ: szybki przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Klasyczny szpinak ze śmietaną.

Prosty i szybki przepis na szpinak ze śmietaną.

Szpinak - pyszna przekąska lub dodatek do makaronu, mięs albo jajek.


     Przepis na szpinak zasmażany z czosnkiem i śmietaną to pyszny sposób na szybką przekąskę lub dodatek do obiadu. Szpinak ze śmietaną doskonale uzupełnia smak duszonego lub pieczonego mięsa albo makaronu. Szpinak idealnie smakuje z sadzonymi jajkami lub jajkami na twardo i ziemniakami, a także z chrupiącymi grzankami, posypanymi tartym parmezanem - pyszna przekąska do przygotowania w kilka chwil.

Szpinak ze śmietaną - do kotletów, cielęciny lub jako jarzynka do obiadu.


   Zamiast czosnku, do szpinaku możesz dodać posiekaną i podduszoną na maśle cebulę oraz doprawić gałką muszkatołową. Świetnym dodatkiem do szpinaku ze śmietaną jest ser feta lub pleśniowy, dobrze sprawdzi się także parmezan.

 Zobacz sprawdzony przepis z kilku prostych składników na szpinak ze śmietaną.




Oto składniki potrzebne do przygotowania szpinaku ze śmietaną:


  • ok. 800g świeżego szpinaku
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 30% (w ostateczności może być i mleko)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i cukier do smaku

Szpinak ze śmietaną - przepis:


Krok 1.
  • Świeży szpinak przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody. Następnie odciąć ogonki liściowe i krótko zblanszować w osolonej wodzie. Gdy tylko zrobi się miękki, szpinak odcedzić i kilkakrotnie przelać zimną wodą (tym sposobem szpinak zatrzyma ładny, zielony kolor);
  • szpinak dokładnie osączyć na sicie i drobno posiekać
Krok 2.
  • Przygotować białą zasmażkę : w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając zasmażyć (nie rumienić);
  • zasmażkę rozprowadzić śmietanką, zagotować mieszając. Jeśli jest bardzo gęsta, dodać wywar ze szpinaku;
  • czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.
Krok 3.
  • Do gorącego sosu śmietanowego włożyć szpinak, dodać czosnek, wymieszać razem i zagotować. Doprawić do smaku solą i odrobiną cukru - chwilę poddusić.
Gotowy szpinak ze śmietaną podawać jako jarzynkę do mięsa, z sadzonymi jajkami lub jajkami na twardo i z ziemniakami lub chrupiącymi grzankami.
Szpinak ze śmietaną świetnie smakuje z kotletami mielonymi lub duszoną cielęciną. To także pyszny dodatek do omletów.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Szpinak ze śmietaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger