Liczba gości w ciągu ostatniego roku

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ZE SZPINAKIEM, CZOSNKIEM I CHILI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie ze szpinakiem.

Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie ze szpinakiem, czosnkiem i chili.


Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe, duszone w aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem i cebulą z dodatkiem czosnku, chili i musztardy francuskiej. Prosty i szybki przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Poza sezonem, czyli zimą i wczesną wiosną trudno niekiedy o świeże i zdrowe warzywa. Wówczas ratunkiem okazują się często warzywa mrożone, z których bez trudu można wyczarować pyszne i szybkie danie, jak np. moje polędwiczki wieprzowe w sosie ze  szpinakiem duszonym z czosnkiem i chili. Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem świetnie smakują podane z karmelizowanymi jabłkami. Absolutnie rewelacyjne :)

Zobacz mój wypróbowany przepis na polędwiczkę wieprzową duszoną ze szpinakiem.



Polędwiczki wieprzowe duszone ze szpinakiem, czosnkiem i chili w sosie śmietanowym.

Składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem:

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 480g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku Hortex
  • 1/2 kubeczka śmietanki 30% (100g)
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem:


Krok 1.
  • Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć i odkroić białą błonkę z boku. Następnie mięso pokroić w poprzek na około 2cm kotleciki, rozklepać je delikatnie dłonią. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.
  • Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać.
  • Papryczkę pozbawić nasion i pokroić w poprzek na plasterki.
  • W kubeczku rozmieszać śmietankę i musztardę francuską.
Krok 2.
  • Na większej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Smażyć partiami polędwiczki po 1 minucie z każdej strony, na lekko rumiano, w między czasie oprószyć solą. Obsmażone kotleciki przekładać na talerz i trzymać w cieple.
Krok 3.
  • Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać zamrożone liście szpinaku, podlać wodą (około 150 ml), skropić sokiem z cytryny i smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut, dosyć często mieszając. 
  • Kiedy szpinak będzie już całkowicie odmrożony i woda spod niego odparuje, wlać śmietankę rozmieszaną z musztardą, dodać plasterki chili i doprawić solą lub jasnym sosem sojowym. Następnie na powrót włożyć obsmażone polędwiczki wieprzowe, delikatnie przemieszać całość, podgrzać na niewielkim ogniu. Szpinaku nie należy smażyć na silnym ogniu. Po kilku minutach zdjąć z ognia i podawać. Do każdej porcji można dokładać karmelizowane jabłka.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem.

2 komentarze:

  1. za mrożonym szpinakiem nie przepadam, więc wymienię go na świeży, ale tak poza tym to przepis jak najbardziej do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger