BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY

www.e-ksiazkakucharska.pl

Barszcz czerwony wigilijny.


Przepis na klasyczny wigilijny barszcz czerwony czysty.

 
Barszcz czerwony to jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjny czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny i czysty. Tradycyjnie barszcz czerwony wigilijny przygotowywany jest na zakwasie.


Barszcz czerwony czysty - z czym podać.


Barszcz można podawać z pierogami, z ziemniakami okraszonymi skwarkami lub pasztecików.

Czysty barszcz czerwony podajemy zazwyczaj do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem.

Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny - najlepszy, wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na barszcz czerwony wigilijny



 
SKŁADNIKI:


  • 4 buraki (około 1 kg lub więcej)


  • cebula


  • 2 ząbki czosnku


  • 4-5 dużych kapeluszy borowików


  • 1/2 porcji włoszczyzny


  • sól


  • ziarna pieprzu


  • ziarna ziela angielskiego


  • liść laurowy


  • sok z cytryny


  • cukier


  • 2 szklanki kwasu buraczanego


  • pęczek świeżego kopru

Przepis na barszcz czerwony wigilijny, czysty.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Namoczone  w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Krok 2.
Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy, cały pęczek kopru gotujemy przez około 30 minut, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 3.
Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy by smaki dobrze się połączyły.
  Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby się nie zagotował.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger