BARSZCZ CZERWONY

www.e-ksiazkakucharska.pl

BARSZCZ CZERWONY

 

Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjny czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem.

 

 
SKŁADNIKI:
  • 4 buraki (około 1 kg lub więcej)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 dużych kapeluszy borowików
  • 1/2 porcji włoszczyzny
  • sól
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 2 szklanki kwasu buraczanego
  • pęczek świeżego kopru

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Namoczone  w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Krok 2.
Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy, cały pęczek kopru gotujemy przez około 30 minut, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 3.
Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy by smaki dobrze się połączyły.
  Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby się nie zagotował.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger