Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem

Botwinka - pyszna zupa z botwiny z zimniakami, koperkiem i jajkiem.

     Pyszna botwinka z ziemniakami i koperkiem. Zupa botwinkowa zabielana śmietaną z dodatkiem przecieru pomidorowego i pokrojonego w kostkę pomidora, podawana z jajkiem na twardo.

     Botwinka to klasyczna wiosenna zupa z młodej botwinki, jest bardzo szybka, łatwa do wykonania i smakuje niesamowicie. Składniki są proste i niedrogie. Ugotowanie zupy botwinkowej zajmuje około 30 minut, a wszystko dzieje się w jednym garnku.

Do przygotowania botwinki potrzeba niewielu głównych składników, są to:

  • pęczki młodej, świeżej botwinki
  • ziemniaki
  • posiekany koperek
  • marchewka
  • bulion jarzynowy albo z kurczaka
     Do zupy z botwiny można dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, śmietanę, ulubione przyprawy. Botwinka utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobrze. Przechowywana w lodówce, w szczelnym pojemniku, zachowuje świeżość przez kilka dni.

Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem - składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy:

  • 2 pęczki młodej, świeżej botwiny, opłukana 
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • około 2 litry bulionu jarzynowego lub z kurczaka
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duży pomidor, bez skórki, pokrojony w kostkę
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • sól, pieprz, cukier do smaku
dodatki :
  • jajka ugotowane na twardo
  • pokruszony ser np. feta
  • śmietana do zabielenia

Przepis na zupę botwinkową z ziemniakami i koperkiem:


Krok 1.
  • Liście botwinki pokroić w około 1cm paseczki, łodyżki na niewielkie kawałeczki.
  • W garnku na zupę rozgrzać oliwę lub masło, poddusić pokrojone ziemniaki, marchewkę, posiekane łodyżki botwiny oraz pomidora. Następnie wlać gorący bulion i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie - doprawić do smaku
  • Do gotującej się zupy dodać pokrojoną botwinę, dodać przecier pomidorowy, zamieszać i po około 2 minutach zdjąć z ognia.
Do zupy botwinkowej wsypać posiekany koperek, zabielić śmietaną i w razie potrzeby doprawić do jeszcze do smaku. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Zamiast jajka można podać ser np. pokruszoną fetę.

Mam nadzieję, że przepis na botwinkę spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

botwinka
Botwinka.


2 komentarze:

  1. Anonimowy17 maja

    Pychotka, jadę na obiad ;)

    Nevermore

    Qrcze, nie mogę napisać ze swojego konta, bo strona mnie blokuje, Nie wiem, o co kaman, wrrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) Zapraszam, zapraszam :D
      Sprawdzę, czy coś w ustawieniach nie mam porobione :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger