Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kokosowe stripsy z kurczaka

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kokosowe stripsy z kurczaka.

Stripsy z kurczaka.

     Pyszne i soczyste paski kurczaka w chrupiącej kokosowej panierce. Można je przygotować i podawać na wiele sposobów. Skorzystaj z przepisu i przygotuj stripsy z kurczaka jak prawdziwy mistrz!

  • delikatne drobiowe mięso otoczone chrupiąca panierką Panko z wiórkami kokosowymi
  • kurczak marynowany w mielonej papryce, czosnku, soli i cayenne
  • uwielbiane przez dzieci i dorosłych
  • doskonałe na obiad, przekąskę, kolację albo lunch do pracy

Stripsy


     Do przygotowania stripsów możecie użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw do drobiu. Delikatne i soczyste kawałki kurczaka o czosnkowo- paprykowym smaku. Stripsy panierowane w Panko dla większej chrupkości. Można je upiec lub usmażyć na głębokim oleju. 


www.e-ksiazkakucharska.pl
Stripsy.

Stripsy z kurczaka przepis.

     Ten łatwy i szybki przepis na chrupiące stripsy z kurczaka jest u mnie od lat. Jest trochę adaptacją innego ulubionego przepisu: Stripsy z kurczaka>>>

  • przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu:
  • składniki są łatwo dostępne i niedrogie
  • stripsy można upiec w piekarniku lub usmażyć
  • minimum bałaganu
  • przepis na najlepsze, domowe stripsy z kurczaka

Jak zrobić stripsy z kurczaka.

     Mój przepis rozpoczyna się od przygotowania marynaty z czosnku, czerwonej papryki, maggi, soli, cayenne, soku z cytryny i odrobiny oleju. Paseczki z kurczaka marynujemy przez minimum 30 minut, najlepsze jednak będą jeżeli pozwolimy im marynować się nieco dłużej (nawet przez całą noc).


Zobacz jak zrobić stripsy z kurczaka o czosnkowo-cytrynowym smaku, smażone w chrupiącej panierce Panko.

Domowe stripsy z kurczaka składniki:


  • 500g filetu z kurczaka, starannie oczyszczonego z błonek i kostek, pokrojonego na paseczki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cayenne
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • jajko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
następnie:
  • Panierka Panko i wiórki kokosowe (1:1)

Przepis na domowe stripsy:


Krok 1.

  • W dużej misce wymieszać starannie czosnek, pieprz, paprykę, maggi, sól, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, cayenne, sok z cytryny, oliwę, jajko i mąkę ziemniaczaną. Następnie do powstałej marynaty włożyć kawałki kurczaka, odstawić na chwilę.
  • W innej misce wymieszać panierkę Panko oraz wiórki kokosowe w ilości 1:1.
Krok 2.
  • Paseczki kurczaka wyjmować kolejno z marynaty i panierować w Panko i wiórkach kokosowych, od razu wkładać na gorący tłuszcz - smażyć na piękny złoty kolor. Łyżką cedzakową ostrożnie wyjmować gotowe stripsy z kurczaka na papierowy ręcznik.
Stripsy  można podawać z ulubionymi dodatkami: ryż, sałata, słodko-kwaśny sos chili, sos curry, majonez czosnkowy.

Miłego gotowania!

stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger