Kokosowe stripsy z kurczaka
Kokosowe stripsy z kurczaka. |
Stripsy z kurczaka.
Pyszne i soczyste paski kurczaka w chrupiącej kokosowej panierce. Można je przygotować i podawać na wiele sposobów. Skorzystaj z przepisu i przygotuj stripsy z kurczaka jak prawdziwy mistrz!
- delikatne drobiowe mięso otoczone chrupiąca panierką Panko z wiórkami kokosowymi
- kurczak marynowany w mielonej papryce, czosnku, soli i cayenne
- uwielbiane przez dzieci i dorosłych
- doskonałe na obiad, przekąskę, kolację albo lunch do pracy
Stripsy
Do przygotowania stripsów możecie użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw do drobiu. Delikatne i soczyste kawałki kurczaka o czosnkowo- paprykowym smaku. Stripsy panierowane w Panko dla większej chrupkości. Można je upiec lub usmażyć na głębokim oleju.
Stripsy. |
Stripsy z kurczaka przepis.
Ten łatwy i szybki przepis na chrupiące stripsy z kurczaka jest u mnie od lat. Jest trochę adaptacją innego ulubionego przepisu: Stripsy z kurczaka>>>
- przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu:
- składniki są łatwo dostępne i niedrogie
- stripsy można upiec w piekarniku lub usmażyć
- minimum bałaganu
- przepis na najlepsze, domowe stripsy z kurczaka
Jak zrobić stripsy z kurczaka.
Mój przepis rozpoczyna się od przygotowania marynaty z czosnku, czerwonej papryki, maggi, soli, cayenne, soku z cytryny i odrobiny oleju. Paseczki z kurczaka marynujemy przez minimum 30 minut, najlepsze jednak będą jeżeli pozwolimy im marynować się nieco dłużej (nawet przez całą noc).
Domowe stripsy z kurczaka składniki:
- 500g filetu z kurczaka, starannie oczyszczonego z błonek i kostek, pokrojonego na paseczki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka maggi
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- szczypta cayenne
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- jajko
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Panierka Panko i wiórki kokosowe (1:1)
Przepis na domowe stripsy:
Krok 1.
- W dużej misce wymieszać starannie czosnek, pieprz, paprykę, maggi, sól, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, cayenne, sok z cytryny, oliwę, jajko i mąkę ziemniaczaną. Następnie do powstałej marynaty włożyć kawałki kurczaka, odstawić na chwilę.
- W innej misce wymieszać panierkę Panko oraz wiórki kokosowe w ilości 1:1.
- Paseczki kurczaka wyjmować kolejno z marynaty i panierować w Panko i wiórkach kokosowych, od razu wkładać na gorący tłuszcz - smażyć na piękny złoty kolor. Łyżką cedzakową ostrożnie wyjmować gotowe stripsy z kurczaka na papierowy ręcznik.
Stripsy z kurczaka. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz