STRIPSY Z KURCZAKA
Stripsy z kurczaka. |
Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka to kawałki soczystego mięsa z piersi kurczaka, obtoczone w chrupiącej panierce z aromatyczną mieszanką ziół i przypraw. Potem smażone na złoty kolor w głębokim oleju, aby zachować ich soczystość i chrupkość.
Stripsy z kurczaka. |
Stripsy z kurczaka
Gotowe stripsy z kurczaka możemy podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem. Potrawa ta świetnie sprawdzi się jako przystawka lub jako główne danie, podane z ryżem lub sałatką.
Stripsy z kurczaka. |
Stripsy przepis
Stripsy z kurczaka to popularna i smaczna potrawa, która idealnie nadaje się na imprezy, rodzinne spotkania czy jako przekąska do filmu. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie stripsów z kurczaka, ale najważniejsze jest, aby panierka była chrupiąca, a mięso soczyste i dobrze przyprawione.
Przepis na stripsy z kurczaka polega na przygotowaniu panierki np. z mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych i przypraw, a następnie obtoczeniu kawałków piersi kurczaka, które następnie smaży się na oleju. Inną propozycją jest obtoczenie kurczaka w bułce tartej, albo najlepiej w panierce Panko.
Można również przygotować stripsy z kurczaka w piekarniku, co zdecydowanie jest zdrowszą opcją. w takim przypadku piersi z kurczaka są krojone na kawałki, a następnie obtaczane w mące i płatkach kukurydzianych lub Panko. Następnie układa się je na blasze i piecze w piekarniku przez około 30 minut.
- 500g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w paski
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1-2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 -1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej
- Panko, pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- Pokrojonego na paseczki fileta z kurczaka włożyć do miski, dodać mieloną słodką i ostrą paprykę, curry, 1 łyżkę sosu Worcestershire, oliwę i mielony czosnek (opcjonalnie). Kurczaka należy doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wszystko starannie razem wymieszać, tak aby przyprawy dokładnie pokryły wszystkie kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso można odstawić do marynowania nawet na całą noc - potrawa będzie wtedy jeszcze smaczniejsza.
- Do miski z kurczakiem wbić 1 jajko, wsypać mąkę i wymieszać razem.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej.
- Kawałki kurczaka panierować w Panko, pokruszonych płatka kukurydzianych lub w bułce tartej i od razu kłaść na średnio rozgrzany tłuszcz. Stripsy smażymy partiami na jasno-złoty kolor, wykładamy na ręcznik papierowy i gotowe.
Stripsy z kurczaka. |
Stripsy z kurczaka. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz