Sos czosnkowy Tzatziki
/
0
Sos tzatziki. |
Sos tzatziki.
Przepis na grecki sos tzatziki.
Pyszne greckie tzatziki - sos jogurtowo-czosnkowy z zielonym ogórkiem, świeżym koprem albo miętą i sokiem z cytryny. Ten łatwy, zdrowy i oryginalny przepis można wykonać w mniej niż 15 minut.
Składniki na oryginalny sos tzatziki:
- 1 długi, świeży ogórek
- sól, pierprz
- 1 duży ząbek czosnku
- gęsty jogurt grecki
- świeży koperek lub mięta (połączenie obu też pyszne)
- sok z cytryny do smaku
- oliwa z oliwek do pokropienia gotowego tzatziki
Oto podstawowe składniki sosu tzatziki. Taki przepis może służyć jako punkt wyjścia do stworzenia swojego ulubionego sosu :)
Ponieważ jogurt grecki może mieć różny stopień kwaśności, nie podaję dokładnie ilości soku z cytryny. Warto doprawiać według własnego uznania.
Sos tzatziki do czego.
Tzatziki to niezwykle wszechstronny sos, który podajemy szczególnie często latem, do potraw z grilla. Koniecznie schłodzony, idealnie pasuje do grillowanej karkówki albo kurczaka.
Oto kilka pomysłów z czym jeść greckie tzatziki:
- Grillowany kurczak Shoarma>>>
- Cukinia z grilla>>>
- Placki z cukinii>>>
- Chrupiące skrzydełka z kurczaka>>>
- Stripsy z kurczaka>>>
- Kurczak w cieście kokosowym>>>
Jak zrobić najlepszy sos tzatziki.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania tzatziki:
- 1 długi ogórek sałatkowy
- 1 łyżeczka soli do nasolenia startego ogórka
- 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty lub starty na drobnych oczkach
- 3 łyżki posiekanego, świeżego koperku albo mięty (może być też mieszanka obu ziół)
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- oliwa z oliwek do skropienia gotowego tzatziki
Sos tzatziki przepis
Krok 1.
- Ogórka wyszorować, osuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn (można obrać), nasolić i pozostawić na około 10 minut, aby puścił sok. Następnie przełożyć na sitko przelać zimną wodą i odcisnąć z nadmiaru płynu. Powinniśmy uzyskać około filiżankę startego ogórka.
- Wszystkie składniki na sos tzatziki wymieszać w miseczce, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny - schłodzić w lodówce. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek.
Miłego gotowania!
Tzatziki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz