Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Paella z kurczakiem i warzywami: jak przyrządzić hiszpański klasyk w domu

 

paella
Paella z kurczakiem i warzywami.

Kolorowa i aromatyczna paella z kurczakiem - przepis prosto z słonecznej Hiszpanii

Odkryj tajniki przygotowania paelli, hiszpańskiego dania, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Ten przepis na paellę z kurczakiem to idealna kompozycja ryżu, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą niezapomniane kulinarne doświadczenie.


Co to jest paella?

Paella to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej, które wywodzi się z Walencji. Tradycyjnie przygotowywana z szafranem, który nadaje jej charakterystyczny złoty kolor, oraz różnorodnych składników, takich jak mięsa, owoce morza i warzywa, paella jest serwowana prosto z szerokiej, płaskiej patelni zwanej paellera.


Składniki na paellę z kurczakiem i warzywami

  • 300g ryżu do paelli lub ryżu arborio
  • 2 filety z kurczaka, pokrojone na kawałki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 400g pomidorów z puszki, bez skórki
  • około 1 litr bulionu drobiowego
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: zielony groszek, kawałki czerwonej papryki do dekoracji
  • posiekane, świeże zioła do posypania gotowej potrawy


Jak przygotować paellę z kurczakiem - krok po kroku

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż będą złote z każdej strony. Wyjąć i odłożyć na bok. 
  2. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia, dodać papryki i smażyć jeszcze kilka minut.
  3. Wsypać ryż i mieszać, aż będzie szklisty, w razie potrzeby dolać odrobinę oliwy. Wrzucić pomidory, kurkumę i mielone papryki, odrobinę soli, pieprzu i chwilę podsmażać.
  4. Zagotować bulion ze szczyptą szafranu, przelać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Ułożyć kurczaka na wierzchu, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem kilkanaście minut, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki.
  5. Odstawić z ognia i pozwolić paelli odpocząć przez kilka minut przed podaniem.


Jak podawać i przechowywać paellę


Paellę podajemy na ciepło, posypaną świeżą pietruszką i z kawałkami cytryny do skropienia. Wierzch paelli można przybrać zielonym groszkiem i kawałkami papryki. Paella najlepiej smakuje świeżo przygotowana, ale można ją przechować w lodówce do 2 dni. Podgrzewać, dodając odrobinę wody, aby ryż nie był suchy.

Paella przepis ten jest dowodem na to, że w domowym zaciszu można stworzyć dzieło kulinarne, które z powodzeniem przeniesie Cię na słoneczne wybrzeża Hiszpanii. Niech ten przepis na paellę z kurczakiem będzie inspiracją do odkrywania bogactwa smaków i aromatów hiszpańskiej kuchni!



Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger