Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Chrupiący kurczak w parmezanie - najlepszy smak w domowym wydaniu

 

kurczak w parmezanie
Kurczak w parmezanie.

Rozpieszczaj swoje kubki smakowe z kurczakiem w panierce z parmezanem


Wyobraź sobie soczyste kawałki kurczaka, otulone złocistą, chrupiącą panierką z dodatkiem aromatycznego parmezanu. Kurczak w parmezanie to danie, które z powodzeniem zmieni Twój obiadowy repertuar. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i elegancką kolację. Poznaj sekret przygotowania kurczaka w parmezanowej panierce, który zachwyci wszystkich domowników.


Przepis na idealnie chrupiącego kurczaka w parmezanie


Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 duże jajka
  • ok. 1 szklanka bułki tartej lub Panko
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia


Sposób przygotowania:

Krok 1.
  • Filety z kurczaka umyć i osuszyć. Każdego fileta przekroić wzdłuż na 2 kotlety i lekko rozbić, aby mięso miało jednolitą grubość.
  • W jednym naczyniu wymieszać bułkę tartą lub panko, starty parmezan, czosnek granulowany oraz oregano. W drugim naczyniu roztrzepać jajka.
Krok 2.
  • Każdy kawałek kurczaka doprawić solą i pieprzem, zanurzyć najpierw w jajkach, następnie obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. W zależności od wielkości kotletów z kurczaka, może być konieczność dostosowania ilości mieszanki do panierowania.
Krok 3.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotlety z kurczaka z obu stron na średnim ogniu do złotobrązowego koloru. Kurczak w panierce z parmezanem jest gotowy do podania!

tarty parmezan
Tarty parmezan i panko.



Sztuka podawania i przechowywanie kurczaka w parmezanie


Podawanie:

Kurczak w parmezanowej panierce to danie, które najlepiej smakuje podane na ciepło, tuż po przygotowaniu. Idealnymi dodatkami będą świeże sałatki, warzywa pieczone lub kremowe puree ziemniaczane. Można również podać go z makaronem i świeżym sosem pomidorowym, aby uzyskać włoskie nuty w swoim posiłku.


Przechowywanie i podgrzewanie:

Ostudzony kurczak powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. By zachować chrupkość panierki, najlepiej jest do podgrzewać w piekarniku lub na patelni. Aby przywrócić chrupkość, podgrzewaj kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut.


Kurczak w panierce z parmezanem - podsumowanie


Kurczak w parmezanowej panierce to szybki i prosty sposób, aby urozmaicić domowe menu. Dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się smakiem kurczaka w parmezanie bez potrzeby wychodzenia z domu. Spróbuj, eksperymentuj z dodatkami i znajdź swój ulubiony sposób podania tego wyśmienitego dania.


Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:



kurczak w panierce parmezanowej
Kurczak w parmezanie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger