Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne |
Kotlety jajeczne
W świecie szybkich i prostych przepisów, kotlety jajeczne są prawdziwą perełką. Dzięki swojej wszechstronności mogą służyć jako podstawa wielu pysznych i zdrowych posiłków.
Co to są kotlety jajeczne?
Kotlety jajeczne to smażone placki przygotowane z jaj ugotowanych na twardo a następnie drobno posiekanych lub startych na tarce do jarzyn. Kotleciki często wzbogacone są o dodatki takie jak ser żółty, zioła, a nawet warzyła: ugotowane, tłuczone ziemniaki, starta marchew lub cukinia. Takie kotlety to doskonały sposób, aby wzbogacić swoją dietę o wartościowe białko i cieszyć się sycącym posiłkiem o każdej porze roku.
Jak zrobić kotlety z jajek - klasyczny przepis
Przepis na klasyczne kotlety z jajek jest niezwykle prosty. Potrzebujesz tylko kilku składników:
- 8 jajek
- 3-4 łyżki bułki tartej + dodatkowa ilość do panierowania
- 1 niewielka cebula, drobno posiekana
- sól i pieprz mielony do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- 6 jajek ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
- Drobno posiekaną cebulę zrumienić na tłuszczu.
- Do rozdrobnionych jajek dodać podsmażoną cebulę, natkę pietruszki, 2 surowe jajka, tartą bułkę, gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i formować okrągłe, niezbyt duże kotleciki.
- Obtoczyć je w bułce tartej, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.
Jak zrobić kotlety z jajek i sera żółtego
Aby nadać kotletom jajecznym dodatkowy smak i bogactwo, można dodać ser żółty. Starty żółty ser należy wymieszać z posiekanymi jajkami, dodać pozostałe składniki i smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron. Ser żółty nadaje kotletom pikantnego, serowego akcentu.
Co dodać do kotletów z jajek, aby były jeszcze smaczniejsze?
Kotlety jajeczne można wzbogacić o wiele dodatków. Oto kilka propozycji:
- szczypiorek, koperek, pietruszka, lub inne świeże zioła,
- drobno pokrojone warzywa, takie jak cebula, papryka czy pieczarki,
- wędliny, np. szynka,
- przyprawy: curry, papryka słodka, czosnek granulowany dla intensywniejszego smaku.
Jaki sos do kotletów z jajek?
- sos czosnkowy dla miłośników intensywnych smaków,
- sos tzatziki dla odświeżającej nuty,
- tradycyjny ketchup lub majonez, jeśli wolisz klasykę
- sos korniszonowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz