Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Najlepsze gołąbki z tartymi ziemniakami, kaszą i cebulką + sos pieczarkowy

 



GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I KASZĄ + SOS PIECZARKOWY 

Składniki

Gołąbki:
1 główka białej kapusty
2 kg ziemniaków
250 g kaszy gryczanej niepalonej, palonej, perłowej lub pęczaku (według uznania)
4 cebule
3 ząbki czosnku
3–4 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

2 jajka, sól i pieprz do smaku

bulion do podlania gołąbków 

Sos pieczarkowy:
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
1–2 łyżeczki mielonych suszonych grzybów
sól, pieprz


Przygotowanie 

Z kapusty wytnij głąb i włóż całą główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj ją na średnim ogniu, aż liście staną się miękkie, elastyczne i łatwo będą odchodzić od główki. Zdejmuj je warstwowo i odcinaj twarde końcówki nerwów, żeby lepiej się zawijały. W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną na sypko w osolonej wodzie, zostaw ją do ostygnięcia. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody; jeśli na dnie miski zostanie osadzona skrobia, możesz dodać ją z powrotem do masy – poprawi to konsystencję farszu. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju na złoty kolor, dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmaż, aż cały aromat się uwolni. W dużej misce połącz starte ziemniaki, ugotowaną kaszę, usmażoną cebulę z czosnkiem, majeranek, jajka, sól i dużo pieprzu; wymieszaj ręką tak, aby farsz był zwarty, dobrze doprawiony i równomiernie połączony. Na każdym liściu kapusty układaj porcję farszu, zawijaj boki do środka i roluj ciasne gołąbki. Układaj je jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, dość ciasno, aby się nie rozwijały. Zalej je bulionem mniej więcej do ¾ wysokości, przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka, a farsz dobrze ścięty.

Aby przygotować sos pieczarkowy, drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle z dodatkiem oleju, aż będzie miękka i lekko złota. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż je na większym ogniu, najpierw aż puszczą wodę, a później aż zaczną się rumienić. Jeśli chcesz sos gęstszy, wsyp łyżkę mąki i krótko przesmaż, cały czas mieszając. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj mielone suszone grzyby – to one nadadzą sosowi głęboki, leśny aromat i smak jak z najlepszych borowików. Gotuj sos jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż zgęstnieje i będzie kremowy. Polewaj nim gorące gołąbki tuż przed podaniem.

Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger