środa, 8 października 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

SMALEC DOMOWY


Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp.  Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec.


SKŁADNIKI:
  • 1kg świeżej (ważne) słoniny
  • 1kg wędzonego boczku
  • 2-3 średnie cebule
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta czerwonej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka z grubym dnem, dolewamy około 1 szklankę wody, podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszamy) - tłuszcz nie powinien wytapiać się zbyt szybko.

Krok 2.
Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - podgrzewamy około 1 minutę, zdejmujemy z ognia.

Gotowy smalec przelewamy np. do słoiczków.
Wystudzony smalec przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
 

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, października 08, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. właśnie dziś zamarzyło mi się zrobienie domowego smalcu, najlepiej takiego z dodatkiem ziół...możliwe, że wkrótce się skuszę

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania