środa, 8 października 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

SMALEC DOMOWY


Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp.  Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec.


SKŁADNIKI:
  • 1kg świeżej (ważne) słoniny
  • 1kg wędzonego boczku
  • 2-3 średnie cebule
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta czerwonej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka z grubym dnem, dolewamy około 1 szklankę wody, podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszamy) - tłuszcz nie powinien wytapiać się zbyt szybko.

Krok 2.
Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - podgrzewamy około 1 minutę, zdejmujemy z ognia.

Gotowy smalec przelewamy np. do słoiczków.
Wystudzony smalec przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
 

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, października 08, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. właśnie dziś zamarzyło mi się zrobienie domowego smalcu, najlepiej takiego z dodatkiem ziół...możliwe, że wkrótce się skuszę

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne